Υγεία
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 12:12

Ξεκινά το Σχέδιο του ΠΟΥ για την Έρευνα για την Άνοια

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας της γενιάς μας. Και παρόλο που η άνοια είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η έρευνα για την άνοια σύμφωνα με τα στοιχεία, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της συνολικής έρευνας για την υγεία.

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Η άνοια είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας της γενιάς μας. Και παρόλο που η άνοια είναι η 7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η έρευνα για την άνοια σύμφωνα με τα στοιχεία, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1,5% της συνολικής έρευνας για την υγεία.

Η Δρ Soumya Swaminathan, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, επεσήμανε προχθές ότι καθυστερεί η εφαρμογή του Παγκοσμίου Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας στην άνοια 2017-25. «Η συνολική αντιμετώπιση της άνοιας απαιτεί η έρευνα και η καινοτομία να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της απάντησης» όπως είπε συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται στρατηγικές για την καλύτερη κατανόηση, πρόληψη και θεραπεία των υποκείμενων ασθενειών που προκαλούν άνοια και, ταυτόχρονα, για την παροχή φροντίδας και υποστήριξης στα άτομα με άνοια και στους φροντιστές τους. Επιπλέον, η έρευνα για την άνοια πρέπει να διεξάγεται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου ενισχύονται οι συνεργασίες και πραγματοποιούνται δίκαιες και διαρκείς επενδύσεις.

Σχέδιο για την Έρευνα για την Άνοια

Με αυτούς τους στόχους, ο ΠΟΥ ανέπτυξε ένα νέο Σχέδιο για την Έρευνα για την Άνοια. Είναι η πρώτη πρωτοβουλία του ΠΟΥ στο είδος της για μη μεταδοτικές ασθένειες. Το Σχέδιο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει καθοδήγηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στους χρηματοδότες και στην ερευνητική κοινότητα σχετικά με την έρευνα για την άνοια, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική, δίκαιη και αποτελεσματική.

Συγκεκριμένα, το προσχέδιο για την έρευνα για την άνοια:

  • βασίζεται και εφαρμόζει τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις προσπάθειες του ΠΟΥ να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα και να συντονίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες για μολυσματικές ασθένειες,
  • εξετάζει ολόκληρο το ερευνητικό φάσμα για την άνοια, που ενσωματώνει διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, καθώς και αναδυόμενες επιστημονικές και τεχνολογικές προόδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η πολυομική και οι βιοδείκτες,
  • περιλαμβάνει την επιδημιολογία, τα οικονομικά της υγείας, την έρευνα φροντίδας και φροντίδας, τη μείωση του κινδύνου και την υγεία του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής και
  • παρέχει πληροφορίες για διαφορετικούς παράγοντες της έρευνας, όπως η βιώσιμη χρηματοδότηση, η ποικιλομορφία και η ισότητα, και η συμμετοχή ατόμων με βιωμένη εμπειρία άνοιας σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξης της έρευνας.

«Μπορούμε να επιτύχουμε πρόοδο στην έρευνα για την άνοια ενισχύοντας και παρακολουθώντας τους οδηγούς της έρευνας που επισημαίνονται στο Προσχέδιο, ώστε να γίνουν ο κανόνας για την ορθή ερευνητική πρακτική» εξήγησε ο Δρ Ren Minghui, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για UHC/Μεταδοτικές και Μη Μεταδοτικές Ασθένειες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ΠΟΥ ενθαρρύνει τους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς έρευνας, μαζί με άλλους φορείς χρηματοδότησης, να χρησιμοποιήσουν αυτό το σχέδιο για να ενημερώσουν τις επερχόμενες ροές χρηματοδότησης και να λειτουργήσουν τους μοχλούς της έρευνας. Και η κοινωνία των πολιτών μπορεί να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες υπεράσπισης είναι επίσης ευθυγραμμισμένες, υποστηρίζοντας την προσπάθεια για ένα πιο δίκαιο, αποτελεσματικό και συνεργατικό ερευνητικό τοπίο. Επιπλέον, οι ερευνητές μπορούν πλέον, να υποστηρίξουν την επίτευξη των ορόσημων και των στρατηγικών στόχων αυτού του Σχεδίου, αντιμετωπίζοντας τα ερευνητικά κενά που εντοπίστηκαν.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τέλος, ότι θα συνεργαστεί με όλους τους ενδιαφερόμενους σε σχετικούς τομείς για να διασφαλίσει ότι οι δράσεις που περιγράφονται στο προσχέδιο υλοποιούνται, επιτυγχάνονται ορόσημα και υλοποιούνται στρατηγικοί στόχοι, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την υποστήριξη που προσφέρεται σε άτομα που ζουν με άνοια, τους φροντιστές τους και τις οικογένειές τους.