Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 10:34

Δείτε τη νέα υπερήπειρο που σχηματίζεται στη Γη (βίντεο)

Ονομάζεται Amasia και θα αποτελείται από όλες τις ηπείρους της Γης εξαφανίζοντας τους ωκεανούς του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών και ευρημάτων έχουν αποκαλύψει στοιχεία τόσο για το πιο μακρινό όσο και το πιο κοντινό γεωλογικό παρελθόν της Γης. Σε αυτές τις μελέτες έχουν αποκαλυφθεί νέα στοιχεία για γνωστές αρχαίες ηπείρους και υπερηπείρους που υπήρχαν πριν από δισεκατομμύρια, εκατοντάδες ή δεκάδες εκατ. έτη στην επιφάνεια του πλανήτη μας. Η σημερινή μορφή και θέση των ηπείρων είναι αποτέλεσμα των συνεχών συνενώσεων και διαχωρισμών αυτών των εκτάσεων γης.

Έχουν επίσης εντοπιστεί τα ίχνη άγνωστων μέχρι σήμερα ηπείρων η ύπαρξη των οποίων συμπληρώνει το γεωλογικό παζλ του πλανήτη μας. Ο γεωλόγος Ζοάο Ντουάρτε του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας τα τελευταία χρόνια μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθεί να μελετήσει τα γεωλογικά φαινόμενα που συμβαίνουν σήμερα στον πλανήτη και σε συνδυασμό με διάφορα σημαντικά γεωλογικά συμβάντα των τελευταίων αιώνων (π.χ. πολύ μεγάλους σεισμούς) να δημιουργήσουν το μελλοντικό χάρτη του πλανήτη. Στις εργασίες τους έχουν κάνει λόγο για μια νέα υπερήπειρο την οποία ονόμασαν Amasia η οποία θα δημιουργηθεί από τις σημερινές ηπείρους εξαφανίζοντας τον Ειρηνικό, Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό. Στην ουσία θα δημιουργηθεί μια υπερήπειρος-νησί που θα περιβάλλεται από θάλασσα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «National Science Review» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες της Ομάδας Ερευνας Γήινης Δυναμικής της Σχολής Γης και Πλανητικών Επιστημών αναφέρει ότι η Amasia είναι πιθανό να δημιουργηθεί μέσα στα επόμενα 200-300 εκατ. έτη δίνοντας στη δημοσιότητα και μια γραφική απεικόνιση αυτής της διεργασίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές η Amasia θα είναι σε γενικές γραμμές μια άγονη υπερήπειρος εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών εκείνης της περιόδου που σύμφωνα με τις προσομοιώσεις θα είναι συνθήκες ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών στον πλανήτη. Η θάλασσα που θα περιβάλλει την Amasia δεν θα είναι βαθιά όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Naftemporiki.gr