Σημαντική αύξηση έχει σημειώσει ο αριθμός των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία, όπου οι θανατοποινίτες είναι συχνά οι φτωχότεροι πολίτες, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.
Σημαντική αύξηση έχει σημειώσει ο αριθμός των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία, όπου οι θανατοποινίτες είναι συχνά οι φτωχότεροι πολίτες, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας «συνεχίζει να εκτελεί κατά μέσον όρο τουλάχιστον δύο ανθρώπους την εβδομάδα», γράφει σε έκθεσή της η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο. Η πλειονότητα αυτών είναι ξένοι υπήκοοι από φτωχές ή αναπτυσσόμενες χώρες.
«Ελπίζαμε ότι οι πρωτοβουλίες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες προχώρησαν οι σαουδαραβικές αρχές τα τελευταία χρόνια θα τερμάτιζαν ή τουλάχιστον θα μείωναν σημαντικά την προσφυγή στη θανατική ποινή», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, επικεφαλής του προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ωστόσο «στην πραγματικότητα παρακολουθήσαμε μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων κρατουμένων, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε άδικες δίκες ή δίκες που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που αποτελεί ένα μορατόριουμ πιο επείγον παρά ποτέ», τόνισε.
«Η θανατική ποινή εφαρμόζεται με τρόπο δυσανάλογο και μονομερή σε βάρος των ξένων εργατών με βάση την καταγωγή ή την εθνικότητά τους και σε βάρος σαουδαράβων πολιτών που στερούνται των επαφών (...) οι οποίες ευτυχώς επιτρέπουν σε άλλους να διαφύγουν την εσχάτη των ποινών», πρόσθεσε ο Σμαρτ.
Η Διεθνής Αμνηστία προσθέτει ότι δεν κατέστη δυνατόν να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία για να διενεργήσει έρευνα.
Σύμφωνα με την οργάνωση, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων το 2007, με τουλάχιστον 158 εκτελεσθέντες. Από τις αρχές του 2008 έως τον Αύγουστο η Αμνηστία έχει καταγράψει 71 εκτελέσεις.