Σε υποστράτηγο αναβάθμισε τον Ραμζάν Καντίροφ ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ηγέτης της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν του απένειμε τον βαθμό του υποστράτηγου στις 5 Οκτωβρίου.
Σε υποστράτηγο αναβάθμισε τον Ραμζάν Καντίροφ ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ηγέτης της Τσετσενίας και στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν του απένειμε τον βαθμό του υποστράτηγου στις 5 Οκτωβρίου.
Το άλμα αυτό στην ιεραρχία αξίζει προσοχής καθώς έρχεται μετά την πρόσφατη έντονη κριτική του Καντίροφ για τους ρωσικούς χειρισμούς στις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Μάλιστα μετά τις ρωσικές αποτυχίες στην πόλη Λιμάν, ο Τσετσένος ηγέτης άσκησε άμεση κριτική στον τον συνταγματάρχη της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας (CMD) στρατηγό Αλεξάντρ Λαπίν, ο οποίος υποτίθεται ότι διοικούσε την ομάδα γύρω από το Λιμάν.
Ο Καντίροφ, όπως και ο επιχειρηματίας που χρηματοδοτεί την παραστρατιωτική ομάδα Wagner Group Γεβγένι Πριγκόζιν, αποτελούν μια ξεχωριστή ομάδα εντός των μαχόμενων δυνάμεων του καθεστώτος που επιτίθεται στην πιο παραδοσιακή και συμβατική προσέγγιση του πολέμου που ακολουθεί ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και η κεντρική στρατιωτική διοίκηση.
Η χαοτική, ωστόσο, εκτέλεση της εντολής κινητοποίησης του Πούτιν που ήρθε μετά από την κατάρρευση του θύλακα του Λιμάν πυροδότησε εντάσεις στις ρωσικές δυνάμεις, με το μέτωπο Καντίροφ-Πριγκόζιν να ασκεί άμεση κριτική για τους χειρισμούς.
«Ο Πούτιν βρίσκεται πλέον σε δίλημμα. Δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να αποξενώσει το στρατόπεδο Καντίροφ-Πριγκόζιν καθώς χρειάζεται απεγνωσμένα τις τσετσενικές δυνάμεις του Καντίροφ και τους μισθοφόρους της Ομάδας Wagner του Πριγκόζιν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ούτε μπορεί να υπονομεύσει την εξουσία του υπουργείου Άμυνας , το οποίο παρέχει τη συντριπτική πλειοψηφία της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία και τα θεσμικά ερείσματα που απαιτούνται για την εκτέλεση της εντολής κινητοποίησης και τη συνέχιση του πολέμου», σχολίαζαν στις 4 Οκτωβρίου οι αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.
Σχολιάζοντας την προαγωγή Καντίροφ στην τελευταία τους έκθεση, οι αναλυτές του think tank σημειώνουν πως παρόλο που δεν έχει βρεθεί επίσημη επιβεβαίωση των όσων ανακοίνωσε ο Καντίροφ, ο Πούτιν μπορεί όντως να πήρε την απόφαση να τον προωθήσει στην ιεραρχία για να διατηρήσει την υποστήριξη των δυνάμεων του Καντίροφ και της Τσετσενίας, ενώ ταυτόχρονα κρατάει στην «ψύχρα» το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, από τον οποίο ο Πούτιν φαίνεται να αποστασιοποιείται.
«Ο νέος βαθμός του Καντίροφ μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο Πούτιν είναι πρόθυμος να κατευνάσει τις πιο ριζοσπαστικές και θορυβώδεις εκκλήσεις της βάσης των siloviki (ρωσική έκφραση που αναφέρεται στους έμπιστους «φίλους» του Βλαντίμιρ Πούτιν) σε βάρος του συμβατικού στρατιωτικού κατεστημένου», σχολιάζουν οι αναλυτές, προσθέτοντας ότι η αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τη «μερική κινητοποίηση» της Ρωσίας πιθανότατα θα οδηγήσουν τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και συγκεκριμένα τον Σόιγκου.
«Ο Πούτιν πιθανότατα θα αναστείλει την απομάκρυνση του Σόιγκου για όσο καιρό νιώθει ότι μπορεί, προκειμένου να συνεχίσει να τον κατηγορεί για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές αποτυχίες και να δημιουργήσει υποστήριξη μεταξύ άλλων ομάδων. Ο αντικαταστάτης του Σόιγκου θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τις αποτυχίες που συμβαίνουν μετά την έναρξη της θητείας του. Ο Πούτιν εργάζεται ήδη για να βελτιώσει την υποστήριξή του μεταξύ των εθνικιστών στρατιωτικών μπλόγκερ και των siloviki , όπως ο Πριγκόζιν και ο Καντίροφ».
naftemporiki.gr