Η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι εργάζεται πυρετωδώς, για την σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Η επίσημη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε περίπου δυο εβδομάδες.
Η Τζόρτζια Μελόνι δηλώνει ότι εργάζεται πυρετωδώς, για την σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης. Η επίσημη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, σε περίπου δυο εβδομάδες. Ο ιταλικός τύπος όμως υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη αρκετές «ενδεικτικές κινήσεις». Η ακροδεξιά νικήτρια των ιταλικών εκλογών, γράφει η εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica, θέλει να αναθέσει σε πεπειραμένους τεχνοκράτες μέχρι και δώδεκα υπουργεία. Κάτι που φέρεται να προκαλεί την αντίδραση των συμμάχων της, της «Λέγκα» και της «Φόρτσα Ιτάλια», που φοβούνται ότι, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να βρεθούν στο περιθώριο και χωρίς σημαντικά χαρτοφυλάκια.
Από την «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι διεκδικεί δυναμικά το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ από την «Λέγκα» ο Ματέο Σαλβίνι ελπίζει ακόμη να επιστρέψει, μετά από δυο χρόνια, σε εκείνο των Εσωτερικών. Όσο για τις σχέσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η Μελόνι υπογραμμίζει ότι υπάρχει στενή συνεργασία με στόχο μια ομαλή, κανονική μεταβίβαση της εξουσίας, διότι «τα προβλήματα της χώρας είναι επείγοντα και πρέπει να λυθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα».
Θα δούμε ποια θα είναι τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης κυβέρνησης. Η συντηρητική συμμαχία, πάντως, ψάχνει ήδη 20 δισεκατομμύρια ευρώ (ει δυνατόν από ευρωπαϊκά κονδύλια) για τον άμεσο περιορισμό των αυξήσεων των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης, θέλει να «παγώσει» τις φορολογικές οφειλές για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι 3.500 ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν η πρόεδρος των Αδελφών της Ιταλίας, σε μια προσπάθεια να αρχίσει την κυβερνητική της πορεία περιορίζοντας όσο γίνεται τις εντάσεις με τους συμμάχους και την ΕΕ, εννοεί να επιμείνει σε τρία κύρια σημεία: στην απόλυτη στήριξη της Ουκρανίας (ο πρόεδρος Ζελένσκι μόλις την κάλεσε να επισκεφθεί την χώρα του), την ενάρετη διαχείριση των δημοσιονομικών και την παραμονή στην Ατλαντική Συμμαχία. Μένει να εξακριβωθεί τι θα συμβεί στο πεδίο των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, της διαχείρισης του μεταναστευτικού και της ευαίσθητης σχέσης με τον ιταλικό και διεθνή Τύπο.