Νέες πρωτοβουλίες για να ριχτεί φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ανέλαβε η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) την ώρα που η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην έρευνα χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr
Νέες πρωτοβουλίες για να ριχτεί φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης ανέλαβε η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PEGA) την ώρα που η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων ετοιμάζεται να βάλει τέλος στην έρευνα χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις.
Οι «βίοι αντίθετοι» των δύο Εξεταστικών σε ΕΕ επιβεβαιώθηκαν χθες καθώς έγινε γνωστό ότι η επιτροπή του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέστειλε επιστολή στην εκτελεστική διευθύντρια της Europol και της ζήτησε να συνδράμει στην προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι δράστες των υποκλοπών. Μάλιστα στην εν λόγω επιστολή η PEGA εγείρει τον κίνδυνο να χαθούν τα ίχνη των λειτουργών του Predator εάν δεν αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία. «Κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να εξαφανιστούν ή να καταστραφούν αποδείξεις» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς την εκτελεστική διευθύντρια Κάθριν ντε Μπόλε.
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για ελληνική «απροθυμία» διερεύνησης
Παράλληλα οι συντάκτες της έκθεσης διατυπώνουν σαφώς την ανησυχία τους ότι οι αρχές στην Ελλάδα (όπως και στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία) δεν διαθέτουν τις ικανότητες και τη διάθεση για να ρίξουν φως στο σκάνδαλο της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων. «Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα και την προθυμία των εθνικών αρχών να διερευνήσουν ταχέως και διεξοδικώς» τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική επιστολή.
Εντωμεταξύ, η εισηγήτρια της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Σόφι ιν’ τ Βελτ με αρθρογραφία της στο ινστιτούτο Eteron ανέδειξε τη σχέση των κυβερνήσεων με το λογισμικό Predator. «Το μισθοφορικό λογισμικό κατασκοπίας συνιστά βασικό εργαλείο στην εργαλειοθήκη των κυβερνήσεων για την παρακολούθηση, τη συλλογή διακυβευτικών πληροφοριών, τον εκβιασμό, την απαξίωση, τον εκφοβισμό, τη χειραγώγηση, ακόμη και την τοποθέτηση κατασκευασμένων αποδεικτικών στοιχείων, εναντίον αντιπάλων, επικριτών ή προσώπων που στοχεύουν να αποκαλύψουν τη διαφθορά και το έγκλημα» ανέφερε
Η επίκληση της «εθνικής ασφάλειας» ως φύλλο συκής
Σημειώνεται ότι η Ολλανδή ευρωβουλευτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι υποκλοπές πολιτικών και δημοσιογράφων μέσω Predator να έγιναν εκ παραλλήλου με τις παρακολουθήσεις μυστικών υπηρεσιών όπως της ΕΥΠ. «Η χρήση μισθοφορικού λογισμικού κατασκοπίας μπορεί να συνδυαστεί με “επίσημη” παρακολούθηση από κρατικές αρχές, κυρίως μυστικές υπηρεσίες, και να νομιμοποιηθεί με σαθρές ή ψεύτικες διαδικασίες δικαστικής εξουσιοδότησης, με επίκληση στην “εθνική ασφάλεια”, κυρίως ως φύλλο συκής για την άρνηση διαφάνειας και λογοδοσίας» ανέφερε.
Αυλαία στην ελληνική Εξεταστική χωρίς απαντήσεις
Την ίδια ώρα συμπολίτευση ετοιμάζεται να τερματίσει τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων χωρίς να έχει κληθεί κανένα από τα ενεχόμενα πρόσωπα αλλά και χωρίς να έχει καταθέσει κανείς από τους εμπλεκόμενους στη δράση του Predator. Ενδεικτικό της υπολειτουργίας της Εξεταστικής στη Βουλή των Ελλήνων είναι ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times παραδέχθηκε ότι δεν έχει ριχτεί φως στα αίτια της απόφασης παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. «Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.