Κόσμος
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 12:03

Τα ξημερώματα η τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση Ομπάμα-Μακέϊν

Αντιμέτωποι θα βρεθούν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) - κατά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέϊν, ο οποίος ελπίζει ότι θα καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική του πορεία στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο.

Αντιμέτωποι θα βρεθούν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) - κατά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Μακέϊν, ο οποίος ελπίζει ότι θα καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική του πορεία στην κούρσα προς τον Λευκό Οίκο.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για τον Μακέϊν να ανακόψει την πτώση που απεικονίζεται στις δημοσκοπήσεις και να κερδίσει έδαφος έναντι του Ομπάμα που συνεχώς κερδίζει έδαφος.

Στις 4 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας (0100 GMT), το debate στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα στη Νέα Υόρκη θα είναι το τρίτο και τελευταίο μεταξύ των δύο υποψηφίων και η τελευταία τους ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα τηλεοπτικό κοινό 60 εκατομμύριων ανθρώπων.

«Μπροστά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, μπορείς να κάνεις πολλά για να βελτιώσεις την εικόνα σου», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Νότια Καρολίνα, Κέϊτον Ντόσον.

Το debate θα πραγματοποιηθεί σε μια συγκυρία όπου μία νέα δημοσκόπηση φέρει τον Ομπάμα να κερδίζει έδαφος σε όλη τη χώρα και μάλιστα σε πολιτείες δύσκολες για τους Dημοκρατικούς. Μετά από εβδομάδες τεράστιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όλο και περισσότεροι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι στα θέματα της οικονομίας εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Μία νέα δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby δίνει στον Ομπάμα προβάδισμα τεσσάρων μονάδων έναντι του Μακέϊν, αλλά άλλες εθνικές δημοσκοπήσεις δίνουν μεγαλύτερο προβάδισμα στον γερουσιαστή του Ιλλινόϊς. Η δημοσκόπηση των CBS News/New York Times που φέρει τον Ομπάμα να προηγείται με 14 ποσοστιαίες μονάδες, ήταν η πέμπτη αυτής της εβδομάδας που τον δείχνει να προηγείται με διψήφια νούμερα.

Τα άσχημα νέα από τις δημοσκοπήσεις εγείρουν ψηλότερα τον πήχυ για τον Μακέϊν, ο οποίος την Τρίτη ανακοίνωσε πακέτο μέτρων προς ανακούφιση των επενδυτών, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων Αμερικανών που βλέπουν τα χρήματα της σύνταξής τους να εξανεμίζονται λόγω των απωλειών του χρηματιστηρίου.

Αλλά ο Μακέϊν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει πει όλα όσα έχει να πει για τη θητεία του Ομπάμα στο κοινοτικό συμβούλιο του Σικάγο με τον ακροαριστερό Γουΐλιαμ Αγιερς και ότι είναι πιθανό να κάνει λόγο για αυτό κατά τη διάρκεια του debate.

Ο Αγιερς δεν αναφέρθηκε στο προηγούμενο debate, αν και ο Μακέϊν τον ανέφερε στην προεκλογική του εκστρατεία, με αποτέλεσμα ο Ομπάμα να σχολιάσει την απροθυμία του Μακέϊν να συζητήσει το θέμα απευθείας μαζί του.

«Δεν είχε τα κότσια

«Εξεπλάγην όταν άκουσα πως ξαφνιάστηκε που δεν είχα τα κότσια να το κάνω», είπε ο Μακέϊν σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΚΜΟΧ, στο Σεν Λούϊς του Μιζούρι. «Μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα το κάνω αυτή τη φορά».

Αρκετές από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επιθέσεις του Μακέϊν εναντίον του Ομπάμα λειτούργησαν ως μπούμερανγκ, αυξάνοντας τις δυσμενείς κριτικές των ψηφοφόρων που ενδιαφέρονται περισσότερο για λύσεις στην οικονομία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αρνητική εκστρατεία πολύ απλά δεν αποδίδει», δήλωσε ο εκλογολόγος Τζον Ζόγκμπι. «Αν θέλει να έχει κάποιο αποτέλεσμα σε αυτό το debate, ο Μακέϊν πρέπει να είναι πολύ δραστήριος και συγκεκριμένος για το πώς θα οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη».

Και οι δύο υποψήφιοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την αναμέτρηση. Ο Ομπάμα έχει απομονωθεί σε ένα απομακρυσμένο θέρετρο στη λίμνη Ερι στο Οχάϊο, ενώ ο Μακέϊν έκανε πρόβες σε ένα θέατρο στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην οποία παρευρέθηκε την Τρίτη το βράδυ ο Μακέϊν δήλωσε στους οπαδούς που τον επεφημούσαν: «Θέλω να έχω έστω τη μισή από την επιτυχία που είχε η Σάρα απέναντι στον κακομοίρη τον γερο-Τζο Μπάϊντεν».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι ψηφοφόροι έκριναν ότι ο Μπάϊντεν, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, υπερτερούσε έναντι της Σάρα Πέϊλιν στο μοναδικό τους debate.

Κύριο αντικείμενο της αναμέτρησης μεταξύ των δύο υποψηφίων προέδρων θα είναι η εσωτερική πολιτική και η οικονομία. Ο Ομπάμα και ο Μακέϊν θα κάθονται γύρω από ένα τραπέζι με συντονιστή τον Μπομπ Σέϊφερ του δικτύου CBS News, αντί να στέκονται πίσω από πόντιουμ όπως είχε γίνει στην προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση.

Αυτή η διάταξη μπορεί να προκαλέσει περισσότερες απευθείας αντεγκλίσεις απ' ό,τι στα δύο πρώτα debate, τα όποια δεν είχαν και μεγάλο αντίκτυπο στην προεκλογική εκστρατεία. Ο Μακέϊν χρειάζεται μία ιδιαίτερα καλή εμφάνιση για να κάνει τη διαφορά στην προεκλογική εκστρατεία η οποία θα διαρκέσει δυόμισυ βδομάδες ακόμη.

«Πρέπει να ξαναμπεί στον αγώνα», είπε ο Ντόσον για τον Μακέϊν. «Στην αμερικανική πολιτική σκηνή, κάθε μέρα ισοδυναμεί με ζωή ολόκληρη. Αλλά πρέπει να ξεκινήσει».