Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου το απόγευμα -όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Βουλής- θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την οποία κατέθεσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ.
Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου το απόγευμα -όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Βουλής- θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, την οποία κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ.
Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, «λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή».
Για το λόγο αυτό προτείνεται η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου «χωρίς -όπως αναφέρεται- να παρακωλύεται, καθ' οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της».
Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η ολομέλεια του Σώματος μπορεί να συνιστά Εξεταστικές Επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευόμενη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.