Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 11:37

Εχθρός του περιβάλλοντος τα κρυπτονομίσματα και με τη βούλα της επιστήμης

Νέα μελέτη καταδεικνύει την μεγάλη μόλυνση που προκαλεί στο περιβάλλον η διαδικασία δημιουργίας κρυπτονομισμάτων και ειδικά αυτή του Bitcoin. 

Είναι γνωστό ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων, η αποκαλούμενη «εξόρυξη» τους, είναι μια διαδικασία με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού απαιτεί πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Η δημιουργία κρυπτονομισμάτων γίνεται με συστοιχίες πολύ ισχυρών υπολογιστών  οι οποίοι πρέπει να εργάζονται ασταμάτητα για πολλά 24ωρα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού αναφέρουν ότι η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και ειδικά αυτή του Bitcoin καταναλώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Σύμφωνα με την μελέτη η παραγωγή του Bitcoin το 2020 απαίτησε 75,4 τεραβατώρες (Twh) ηλεκτρικού ρεύματος, περισσότερες από όλη την κατανάλωση ηλεκτρισμού στην Αυστρία (69,9 Twh), στην Ελλάδα (περίπου 50 TWh) ή στην Πορτογαλία (48,4 Twh). 

«Δεν βρήκαμε καμία ένδειξη ότι η εξόρυξη Bitcoin γίνεται προοδευτικά πιο βιώσιμη. Τα ευρήματα μας δείχνουν αντίθετα ότι η εξόρυξη Bitcoin γίνεται ολοένα και επικίνδυνη για το περιβάλλον. Με απλά λόγια το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Bitcoin κινείται στην λάθος κατεύθυνση» αναφέρει ο Μπέντζαμιν Τζόουνς, επικεφαλής της μελέτης.

Το Bitcoin εξαιτίας του ότι είναι το πιο δημοφιλές κρυπτονόμισμα είναι και αυτό που προκαλεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα αφού στα ηλεκτρονικά δίκτυα εξόρυξης του προστίθενται συνεχώς επίδοξοι «κρυπτοθήρες» που προσπαθούν με τον εξοπλισμό τους να φτιάξουν το ψηφιακό νόμισμα που κάθε ένα από αυτά κοστίζει αυτή την στιγμή περίπου 20 χιλιάδες δολάρια και το 2021 η τιμή του είχε εκτοξευτεί πάνω από τα 50 χιλιάδες δολάρια.

Υπάρχουν πλέον χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ που έχουν ξεκινήσει οργανωμένα την κρατική παραγωγή κρυπτονομισμάτων και την χρήση τους στην εθνική τους οικονομία.

Naftemporiki.gr