«Για λόγους πρακτικούς και ηθικούς δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά των νικητών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».
«Για λόγους πρακτικούς και ηθικούς δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση ηττημένων, αλλά των νικητών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή είναι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρώτο κόμμα για να διαμορφώσει από την επόμενη ημέρα μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, οι επερχόμενες εκλογές «είναι οι πρώτες βαθιά δημοκρατικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι «η νέα μεγάλη αλλαγή είναι οι εκλογικές συνεργασίες». «Δεν είναι αβεβαιότητα και αστάθεια να έχεις μια δικομματική κυβέρνηση. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις μας χρεοκόπησαν» πρόσθεσε.
Εκτίμησε παράλληλα πως «η μόνη δυνατότητα να είναι ξανά πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης είναι να συνεργαστεί με τον Βελόπουλο» και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε ο τόπος να κυβερνηθεί με ευθύνη πρέπει να δούμε τις επόμενες εκλογές ως μια μεγάλη ευκαιρία».
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις σχολίασε ότι «ο πρώτος που δεν εμπιστεύεται τις δημοσκοπήσεις στη χώρα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, γιατί αν ήταν 8 και 10 και 15 και 20 (σ.σ. μονάδες διαφορά) δεν θα έκανε εκλογές να τις κερδίσει, να καθαρίσει να τελειώνει; Ή μήπως θέλετε να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος που έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχει μια θεσμική ευθύνη και σέβεται τους θεσμούς;» ανέφερε.
Είπε ότι «κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα της κρίσης για όλους μας και για τα κόμματα και για τις εταιρείες των δημοσκοπήσεων, γιατί ο κόσμος θα κρίνει και θα συγκρίνει».
«Σε όλη την Ευρώπη έχουμε κρατικοποιήσεις, εδώ μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας»
Αναφερόμενος στην ακρίβεια και την οικονομία παρατήρησε πως «δυστυχώς 4 χρόνια μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε μεγάλες δυσκολίες και αν δεν είχαμε καταφέρει να ρυθμίσουμε το χρέος και να αφήσουμε ένα δημοσιονομικό απόθεμα, σήμερα η χώρα θα ήταν με το κεφάλι στο νερό».
Είπε ειδικότερα ότι έχουμε πληθωρισμό που τρέχει με 11,4%, ακρίβεια «που έχει τσακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουμε δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, δεν έχουμε ισχυρό πρωτογενή τομέα, δεν έχουμε μεταποίηση, έχουμε ένα προβληματικό παραγωγικό μοντέλο και έναν μοναδικό στην Ευρώπη ενεργειακό πληθωρισμό 62%, μοναδικό.
Τόνισε ότι η εικόνα είναι ότι 7 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και έχουν μειώσει την κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και σημείωσε πως «η ευθύνη της κυβέρνησης είναι σαφής σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζει την κρίση». Είπε ότι «εδώ έχουμε ένα μοντέλο πριμοδότησης της αισχροκέρδειας» ενώ «σε όλη την Ευρώπη έχουμε ένα κύμα κρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών».
Εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας ότι στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός ιδιωτικοποίησε την ΔΕΗ, ενώ χαρακτήρισε ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την παρέδωσε χρεοκοπημένη. «Δεν κρίνομαι με τα κριτήρια του 2014. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε. Στην Θεσσαλονίκη ανέδειξα και πρότεινα ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης κρίσης. Δεν έταξα λεφτόδεντρα, υποσχέθηκα οτι θα κόψω τα κλεφτόδεντρα», είπε και πρόσθεσε ότι «η παράταξη που μας έβαλε στα μνημόνια κατηγορεί εμάς. Προσπαθήσαμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με τους καλύτερους δυνατούς όρους». Επίσης χαρακτήρισε αδόκιμη την σύγκριση που γίνεται ανάμεσα στην περιόδο με μνημόνια και εκτός μνημονίων.
Ακόμα είπε ότι αν είχε να μοιράσει 50 δισ. στα χρόνια της διακυβέρνησης του «θα έβγαινε πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί». «Ο Μητσοτάκης τα μοίρασε άδικα. Που πήγαν αυτά τα 50 δισ.;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «αυτό που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία είναι το σφίξιμο, το έλλειμα προσδοκιών. Δεν θα με ικανοποιούσε να επωφεληθώ της άσχημης συνθήκης για να ξαναβγώ πρωθυπουργός».
«Αν οι εκλογές γίνονταν πριν το καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δυσκολευόταν να βγει πρώτος. Τώρα που ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να πάει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο», υπογράμμισε.
Για τα ελληνοτουρκικά
Για τα ελληνοτουρκικά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «χρειάζεται να έχουμε ψυχραιμία στις ρητορικές εξάρσεις Ερντογάν. «Καλό είναι να γνωρίζουν όλοι ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής κυριαρχίας είμαστε όλοι ενωμένοι. Και ο Ερντογάν δεν έχει απάνενατί του έναν απερχόμενο και αποδυνανμωμενο Πρωθυπουργό αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό» δήλωσε.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «είναι δυνατόν να απειλεί σήμερα ο Ερντογάν την εθνική μας κυριαρχία και να μην υπάρχει η απειλή των κυρώσεων;», επιρρίπτοντας αιχμές στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που ασκεί.