Ελάχιστες όσο και αόριστες εξηγήσεις για τον αριθμό θανάτων από Covid που θα μπορούσε να είχαν αποτραπεί εάν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί περισσότερο σε γιατρούς και υποδομές έδωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Βουλή στον απόηχο των δραματικών στοιχείων της μελέτης Λύτρα για τη συντριπτική θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr
Ελάχιστες όσο και αόριστες εξηγήσεις για τον αριθμό θανάτων από Covid που θα μπορούσε να είχαν αποτραπεί εάν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί περισσότερο σε γιατρούς και υποδομές έδωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Βουλή στον απόηχο των δραματικών στοιχείων της μελέτης Λύτρα για τη συντριπτική θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.
Στο φως των συμπερασμάτων της επιδημιολογικής μελέτης βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πίεσαν την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τις τότε επιλογές της αλλά για τους ισχυρισμούς που πρόβαλαν εκείνη την περίοδο στελέχη της ότι η αύξηση των ΜΕΘ δεν θα είχε ουσιαστικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα δεν έλλειψαν και εκείνοι που ύψωσαν τους τόνους και μίλησαν για εγκληματική διαχείριση η οποία έφερε τη χώρα σε τόσο αρνητική θέση στο ποσοστό θανάτων σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
ΣΥΡΙΖΑ: Υπήρχαν αποτρέψιμοι θάνατοι – πολιτικά ιδιοτελής η διαχείριση της πανδημίας
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επισήμανε ότι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, είναι ότι υπήρχαν «αποτρέψιμοι» θάνατοι στη χώρα, λόγω της αποδιοργάνωσης και της λειτουργικής κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Υπήρξαν περιπτώσεις όπου θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, εάν είχαν επενδυθεί, όπως όφειλε να κάνει μια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα, οι αναγκαίοι πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας και δεν είχε γίνει η πολιτική επιλογή να επιφορτιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος πανδημίας και να παραμείνει προστατευμένος ο ιδιωτικός τομέας» είπε ο κ. Ξανθός. Κατήγγειλε δε στην Ελλάδα τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο αρνητικά σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού γιατί είχαμε «την πιο αδιαφανή, συγκεντρωτική, πολιτικά ιδιοτελή διαχείριση στην Ευρώπη». Σε πολύ πιο υψηλούς τόνους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης αλλά και η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Μαρία Απατζίδη, χαρακτήρισαν εγκληματική την κυβερνητική διαχείριση ενώ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Αυγέρη έκανε λόγο για «εκ προμελέτης δολοφονία» του ΕΣΥ από την κυβέρνηση.
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: Πέθανε κόσμος και κοσμάκης έξω από τις ΜΕΘ
Σε ιδιαίτερα επικριτικό πνεύμα τοποθετήθηκαν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με την Ευαγγελία Λιακούλη να υπογραμμίζει ότι η έκθεση Λύτρα καταδεικνύει ότι «πέθανε κόσμος και κοσμάκης έξω από τις ΜΕΘ διασωληνωμένος». Συμπλήρωσε δε ότι από την μελέτη του καθηγητή επιβεβαιώνονται επίσης οι τεράστιες ανισότητες κέντρου – περιφέρειας. «Στα περιφερειακά νοσοκομεία οι άνθρωποι πέθαιναν και μάλιστα μέσα σε εικοσιτετράωρο» σημείωσε.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για πλημμελή στήριξη του ΕΣΥ στη διάρκεια της πανδημίας άσκησε και το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή Νίκο Καραθανασόπουλο. «Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης οδήγησαν σε αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα που καταγράφουν οι διάφορες μελέτες, όπως για παράδειγμα στην πρόσφατη για τους θανάτους των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, αλλά και για το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας μέσα στη ΜΕΘ. Αυτά είναι αποτελέσματα αυτών των επιλογών» είπε.
Πλεύρης: Όποιος φτάσει στη διασωλήνωση έχει σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει
Απαντώντας ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε ότι δεν υποτιμά την αυξημένη θνητότητα που καταγράφηκε στην Ελλάδα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ αλλά απέφυγε να την συνδέσει με τις ελλείψεις στο ΕΣΥ. «Όταν φτάσει ο άνθρωπος στη διασωλήνωση έχει σοβαρές πιθανότητες να πεθάνει» σχολίασε γενικώς. Περαιτέρω υπερασπίστηκε τις αμφιλεγόμενες αναφορές του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα οι οποίοι απέρριπταν δημόσια τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για αύξηση των κλινών ΜΕΘ. «Ο μεν κ. Πέτσας είπε ότι αν επιτάξεις και είναι άδεια η κλίνη, είναι πεταμένα λεφτά γιατί εμείς τα λεφτά τα δίναμε όταν τα χρησιμοποιούσαμε. Ο δε κ. Γεραπετρίτης αυτό που είπε είναι ότι δεν είναι αποκλειστική λύση οι κλίνες ΜΕΘ γιατί όσο περισσότερος κόσμος φτάνει στις κλίνες ΜΕΘ, πάλι θα υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό κόσμου που θα είναι διασωληνωμένος και δεν θα μπορέσει να ζήσει» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.