Πολιτική
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 15:40

Αλ. Αλαβάνος: «Όχι» στην αντιπαράθεση Εξεταστικής και Προανακριτικής

Δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο Αλέκος Αλαβάνος την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπεδίου και επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για Εξεταστική σε βάθος χρόνου και σε εκτεταμένο πεδίο. Διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί η Εξεταστική με την Προανακριτική Επιτροπή.

Δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ο Αλέκος Αλαβάνος την κατάθεση της πρότασης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στην υπόθεση Βατοπεδίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, και επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για Εξεταστική σε βάθος χρόνου (τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία) και σε εκτεταμένο πεδίο.

«Εδώ και μήνες έχουμε ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για το θέμα του Βατοπεδίου. Και το ξέρουν αυτό όλοι οι πολίτες. Αντιμετωπίσαμε την άρνηση των δύο κομμάτων, που εμπλέκονται σ’ αυτήν την υπόθεση. Σε διαφορετικό βαθμό εμπλέκονται όμως και τα δύο. Από τη μεριά της ΝΔ αντιμετωπίσαμε άρνηση ότι δεν προχωρούν σε εμπλοκή της Βουλής, εφόσον τα θέματα βρίσκονται στη Δικαιοσύνη και από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ ότι έχουμε ζητήσει πολλές Εξεταστικές Επιτροπές για να ζητήσουμε και για το Βατοπέδιο και ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "Να ‘χαμε να λέγαμε". Αυτές είναι δηλώσεις, που έγιναν μέσα στην Ολομέλεια της Βουλής», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Δικαιοσύνης, και τον πρόεδρο της Βουλής να απαιτήσουν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την άμεση παράδοση του φακέλου.

«Ο κ. Σανιδάς είναι εκτεθειμένος...Δεν έχει άλλο δρόμο παρά να δώσει το φάκελο αυτό στη Βουλή, ώστε να γίνει η αξιολόγηση και εφόσον υπάρξει εκτίμηση, από τα διάφορα κόμματα, ότι υφίστανται ποινικές ευθύνες υπουργών, να προχωρήσουμε στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να μην δώσουμε τη δυνατότητα να παραγραφούν οι ενδεχόμενες ευθύνες μελών της κυβέρνησης στον ποινικό τομέα», τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Στο σημείο αυτό εξέφρασε τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί η Εξεταστική με την Προανακριτική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης γιατί όπως σημείωσε, η Προανακριτική περιορίζεται στη διερεύνηση του σκανδάλου μόνο σε σχέση με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και μόνο στις ποινικές ευθύνες. «Εφόσον υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αυτές δεν συμπαρασύρονται από την παραγραφή στον τομέα των ποινικών ευθυνών. Αναφέρομαι και στις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις», διευκρίνισε ο κ. Αλαβάνος.

Επομένως, κατέληξε, «ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει μια καθαρή στάση απέναντι στον Ελληνικό λαό. Εξεταστική Επιτροπή για όλους σε βάθος δεκαετίας, για όλες τις πολιτικές ευθύνες, οι οποίες υπάρχουν. Απαίτηση να δοθεί ο φάκελος στη Βουλή. Στο ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως υποστηρίζουν οι εισαγγελείς, ποινικές ευθύνες υπουργών, υφυπουργών της ΝΔ, τότε άμεση σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».