Πολιτική
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2022 13:29

Βουλή: Η μελέτη Λύτρα στο επίκεντρο της συζήτησης στην Ολομέλεια

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα στην πανδημία και η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι το αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Τα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα στην πανδημία και η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι το αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Από την μεριά της ΝΔ, ο εισηγητής της Σπύρος Πνευματικός, αναφερόμενος στα ευρήματα της επιδημιολογικής μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα, επισήμανε ότι αυξήθηκε η θνητότητα όταν υπήρξε κορεσμός-υπερπληθώρα στις ΜΕΘ. «Για να μπορεί να λειτουργήσει ένα κρεβάτι ΜΕΘ χρειάζεται συγκεκριμένος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών», είπε ο κ. Πνευματικός και επισήμανε ότι στην θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έγινε δυνατό να αυξηθούν τα κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν μπόρεσε ίσως να βρεθεί το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. «Δεν εκπαιδεύεται ούτε γιατρός ούτε νοσηλευτής, από τη μια ημέρα στην άλλη. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε 10.000 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν μπορούμε να τα στελεχώσουμε, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Σε σχέση με τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πνευματικός επισήμανε ότι οι θάνατοι των διασωληνωμένων ήταν αυξημένοι και εντός ΜΕΘ και είχαν κακή πρόγνωση. Είπε επίσης ότι όσοι ήταν εμβολιασμένοι είχαν καλύτερη τύχη αλλά η μελέτη του καθηγητή Θ. Λύτρα δεν αναφέρει τι άνθρωποι ήταν αυτοί που κατέληξαν (ηλικία, συνοδά νοσήματα, ηλικία). «Το 97% των ανθρώπων που ήταν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν. Ο συγγραφέας δεν μας λέει τι ήταν οι άνθρωποι που νόσησαν και κατέληξαν εκτός ΜΕΘ. Στη χώρα μας δεν υπάρχει αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, όπου προβλέπεται συμβόλαιο μεταξύ του ασθενούς, της οικογένειας αυτού και του ιατρικού προσωπικού, ότι σε βαριές παθήσεις δεν υπάρχει κανένας λόγος, να διασωληνωθεί αυτός ο άρρωστος. Εδώ λοιπόν, αυτό το 97% αντιπροσωπεύει ανθρώπους που ήταν σε τελικό στάδιο, δεν είχαν καμία τύχη και απλώς έπρεπε να ληφθούν όλα τα μέτρα; Αυτό δεν το ξέρουμε. Προφανώς είναι ανησυχητικό το 97,5% αλλά είναι πολύ χειρότερο το 72,7% ανθρώπων που πέθαναν εντός ΜΕΘ και αυτό πρέπει να μας ανησυχήσει περισσότερο», είπε ο κ. Πνευματικός.

Ο εισηγητής της ΝΔ είπε επίσης ότι από τη μελέτη μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι εμβολιασμός ήταν αυτό που κατάφερε να προστατεύσει τον πολίτη από τη βαριά νόσηση, σημειώνοντας πάντως ότι «στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να εμβολιαστεί εγκαίρως και σε αυτό οφείλεται μεγάλο μέρος των θανάτων, ειδικά στο μεγάλο κύμα της πανδημίας, με το στέλεχος «Δέλτα»».

Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Λευτέρης Αβραμάκης είπε ότι η τραγική αποτυχία της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα ευρήματα της μελέτης του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα. «Η χώρα κάνει δυστυχώς, αρνητικό πρωταθλητισμό σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της πανδημίας και τους σκληρούς της δείκτες. Έχουμε περισσότερους από 33.000 νεκρούς, λόγω Covid, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως, σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, παρά το δραστικό περιορισμό των διαγνωστικών ελέγχων, δεδομένου ότι ελέγχεται μόνο μέρος του πληθυσμού που έχει συμπτώματα και όσοι πρόκειται να επισκεφθούν κάποιο νοσοκομείο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι σημειώθηκε δραστική μείωση γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ, λόγω συνταξιοδοτήσεων, αποχωρήσεων και αναστολής συμβάσεων υγειονομικών, «παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη διέθεσε μεγάλα ποσά για να ενδυναμωθούν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας ώστε αυτά να ανταποκριθούν όσο καλύτερα γίνεται».

Οφείλει ο πρωθυπουργός, σημείωσε ο κ. Αβραμάκης, να ζητήσει συγνώμη από το σύνολο των οικογενειών των θυμάτων γιατί ήταν εκείνος που έλεγε ότι δεν έχει κάποια μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είναι περισσότεροι από τους θανάτους στις ΜΕΘ. «Η αποτυχία της κυβέρνησης είναι οφθαλμοφανής, διότι όπως καταγράφεται στη μελέτη και αφορά την περίοδο Ιούνιο 2021-Απρίλιο 2022, το 97,7% των ασθενών, με κορονοϊό που διασωληνώθηκαν, εκτός ΜΕΘ, απεβίωσαν», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως «η πρόχειρη διασωλήνωση και μη κατάλληλη παρακολούθηση αυτών των ασθενών, εκμηδένισε τις πιθανότητες επιβίωσης τους».

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν και οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός και Δώρα Αυγέρη, οι οποίοι απέδωσαν σε αυτή «εγκληματικές ευθύνες». Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στην Ολομέλεια, ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τον υπουργό Υγείας να δηλώσει ξεκάθαρα ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία και δεδομένα του ΕΟΔΥ είναι προσβάσιμα από την επιστημονική κοινότητα. «Δεν είστε λέων. Είστε ο Κοντολέων της υγείας», είπε η Δώρα Αυγέρη, απευθυνόμενη στην κ. Πλεύρη.

Ο τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σημείωσε κατά την ομιλία του: «Υπάρχει η πληροφορία ότι σταμάτησε η πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα που τηρεί ο ΕΟΔΥ». Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, σημείωσε: «Καλώ τον υπουργό, τώρα, να δηλώσει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση και ότι τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και στοιχεία είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλη την επιστημονική κοινότητα, σε όλους τους ερευνητές. Είχαμε την πιο αδιαφανή, συγκεντρωτική, πολιτικά ιδιοτελή, διαχείριση στην Ευρώπη, διαχείριση απαξιωτική, για το δημόσιο σύστημα και ευνοϊκή, για τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Αναφερόμενος στην έκθεση του καθηγητή Θ. Λύτρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το συμπέρασμα της μελέτης δεν είναι η αξία των εμβολίων. Περί αυτού, δεν υπάρχει οιαδήποτε αμφισβήτηση. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι υπήρχαν αποτρέψιμοι θάνατοι στη χώρα». Λόγω της αποδιοργάνωσης και της λειτουργικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας, αυξήθηκαν οι θάνατοι, είπε ο Ανδρέας Ξανθός και πρόσθεσε: «Υπήρξαν άνθρωποι που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη, αν είχαν επενδυθεί οι αναγκαίοι πόροι στο δημόσιο σύστημα υγείας και αν δεν είχε γίνει η πολιτική επιλογή να επιφορτιστεί το ΕΣΥ όλο το βάρος της πανδημίας, να παραμείνει προστατευμένος ο ιδιωτικός τομέας, να υποδέχεται ροή περιστατικών που δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και να κερδοσκοπούν με προκλητικό τρόπο και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα διαγνωστικά κέντρα και τα κέντρα αποκατάστασης».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν άκουσε τίποτα για νεκρούς, δεν είχε ακούσει ποτέ για επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι πεθαίνεις διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, δεν άκουγε τις κραυγές αγωνίας των πολιτών. Ήταν φαίνεται απασχολημένος με την παρακολούθηση του Ανδρουλάκη», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνθηκε ξανά στον υπουργό Υγείας: «Εσείς, πάλι, δεν ακούσατε τίποτα; Εγκλήματα χωρίς τιμωρία κι ας ξέρουμε τους δολοφόνους με το ονοματεπώνυμό τους. Να τελειώνουμε με αυτό το σκοτάδι. Αυτό προέχει».

«Η πανδημική τραγωδία οφείλεται στο ό,τι η κυβέρνησή σας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για τη θωράκιση του δημόσιου ΕΣΥ, αλλά έκανε τα πάντα για να το υπονομεύσει και να το αποδυναμώσει. Ενώ την ίδια στιγμή, επιδιδόταν σε φανταστική αριθμητική για να παρουσιάσει ένα άθροισμα ανύπαρκτων και προσχηματικών ΜΕΘ, αδιαφορώντας για την κατάληξη των ανθρώπων», είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «μείζον θέμα δημοκρατίας» μιλά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αν η κυβέρνηση εμπόδισε την πρόσβαση Λύτρα σε στοιχεία του ΕΟΔΥ

 

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης ανέφερε ότι η μελέτη Λύτρα κατέρριψε το αφήγημα περί καλής διαχείρισης της πανδημίας. «Έγινε φανερό και στην πανδημία ότι στο κέντρο παρέχονται πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και η πρόσβαση σε αυτές είναι καλύτερη σε σχέση με την περιφέρεια και ιδιαίτερα τη νησιωτική Ελλάδα. Την ανισότητα αυτή αποτυπώνει η μελέτη του καθηγητή κ. Λύτρα, για τη θνητότητα των δασωληνωμένων, λόγω covid, σε σχέση με τον φόρτο του συστήματος υγείας», είπε ο κ. Φραγγίδης και πρόσθεσε ότι η μελέτη καταρρίπτει και το αφήγημα της καλής διαχείρισης της πανδημίας, από την κυβέρνηση αλλά και τους ισχυρισμούς της ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τους θανάτους, εκτός ΜΕΘ.

Με την σειρά της η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τουθ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη. μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε: «Δεν θα μιλήσετε για την μελέτη Λύτρα; Μας λέει ότι πέθανε κόσμος και κοσμάκης, έξω από τις ΜΕΘ διασωληνωμένος. Αυτό λέει η έκθεση Λύτρα. Το δεύτερο που λέει είναι ότι υπήρξε τεράστια ανισότητα, μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας. Δηλαδή, στα περιφερειακά νοσοκομεία πέθαιναν στο 24ωρο». Απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ανέφερε: «Σταματήσατε, με το που είδατε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που σας έκαψε, να δίνετε στοιχεία στον ερευνητή από τον ΕΟΔΥ; Είναι αλήθεια αυτό; Είναι αλήθεια αυτό κ. Πλεύρη; Δεν πρέπει να πείτε; Να απαντήσετε θέλουμε. Να απαντήσετε ότι αυτό είναι ένα κακοπροαίρετο σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Διότι εάν στην έρευνα αυτή, έχει βάλει η κυβέρνηση σας στοπ, τότε έχουμε μεγάλο θέμα δημοκρατίας».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το σύστημα είναι αναντίστοιχο με τις ανάγκες του λαού. «Η πανδημία απαιτούσε σύνολο μέτρων. Εσείς όμως τα φορτώσατε όλα στον εμβολιασμό, που ναι μεν, είναι αναγκαίος, όχι όμως και ικανός για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όμως τα προληπτικά μέτρα στοιχίζουν, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους», είπε ο κ. Λαμπρούλης και κατήγγειλε ότι με όλες οι κυβερνήσεις αλλά και στην τριετία της πανδημίας, οι δημόσιες δομές, ο εξοπλισμός τους, η στελέχωση τους παρέμενε πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες. «Ταυτίζεστε τα αστικά κόμματα, στον περιορισμό της λαϊκής υγείας σε βασικά πακέτα, στην επιδείνωση της εργασίας των υγειονομικών και στην ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης», είπε ο Γιώργος Λαμπρούλης.

Η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου είπε ότι από την μελέτη Λύτρα προκύπτει ότι το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι για τη διαχείριση της πανδημίας, τους προηγούμενους μήνες και τις παλινωδίες με αστυνομικού τύπου μέτρα, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ. Η βουλευτής κατήγγειλε υποστέλεχωση και ελλιπή λειτουργία των νοσοκομείων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη ανέφερε ότι η μελέτη του καθηγητή Θεόδωρου Λύτρα επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε «βλέποντας και κάνοντας» και δεν είχε υγειονομική πολιτική. «Άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, κατέληξαν», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 που σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ήταν εκείνη που έλεγε πως όσες περισσότερες ΜΕΘ, τόσοι περισσότεροι θα είναι οι νεκροί».

Πηγή: ΑΜΠΕ