Την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών σε υφιστάμενα κτήρια, προκειμένου να καταστούν «έξυπνα», μέσω ενός σχήματος επιδότησης του κόστους εγκατάστασης, προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών σε υφιστάμενα κτήρια, προκειμένου να καταστούν «έξυπνα», μέσω ενός σχήματος επιδότησης του κόστους εγκατάστασης, προωθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης υπό την ονομασία, Smart Readiness Voucher Scheme, εκτιμάται σε 148,4 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, εκ των οποίων τα 119,7 εκατ. θα προέλθουν από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Θα διαρκέσει έως το 4ο τρίμηνο 2026 (τότε λήγει και η δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης) ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και μέσω αυτής θα χρηματοδοτηθούν εργασίες σε περίπου 120.000 κτήρια στην περιοχή παρέμβασης.
Οι βασικές αρχές της Smart Readiness τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 14 Οκτωβρίου 2022 από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου στη συνέχεια να διαμορφωθεί ο αναλυτικός Οδηγός Εφαρμογής της.
Βάσει των παραδειγμάτων που συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο της διαβούλευσης μια πολυκατοικία 4 ορόφων με 6 διαμερίσματα μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι του ποσού των 1.140 ευρώ, μια διώροφη με δύο διαμερίσματα με έως 480 ευρώ και μια μονοκατοικία με έως 240 ευρώ.
Ειδικότερα, η δράση Smart Readiness Voucher έχει στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης των αναγκαίων υποδομών σε υφιστάμενα κτήρια. Δρα συμπληρωματικά με τη δράση Gigabit Voucher (επιδότηση της σύνδεσης στο internet με ταχύτητα download τουλάχιστον 250 Mbps και άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1 Gbps νοικοκυριών και επιχειρήσεων η οποία επίσης σχεδιάζεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) προκειμένου να αρθούν εμπόδια που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων.
Επιπλέον, η αναβάθμιση των υποδομών ενός κτηρίου προκειμένου να υποστηρίζονται ευρυζωνικές υπηρεσίες υπερ-υψηλών ταχυτήτων δίνει τη δυνατότητα να εκτελεστούν, παράλληλα, εργασίες που θα διευκολύνουν τη διασύνδεση με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Σκοπός της δράσης είναι η αναβάθμιση της «έξυπνης ετοιμότητας» του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος της χώρας μέσω της δημιουργίας σύγχρονων ψηφιακών υποδομών που θα διευκολύνουν την μετατροπή των κτηρίων σε «έξυπνα» αλλά και τη διασύνδεση τους με έξυπνους μετρητές των δικτύων κοινής ωφέλειας.
Πριν από την έναρξη της δράσης θα υλοποιηθεί Μητρώο Εγκαταστατών από το οποίο οι Δικαιούχοι θα μπορούν επιλέγουν τον Εγκαταστάτη που θα αναλάβει την πραγματοποίηση των επιλέξιμων εργασιών. Η δυνατότητα ένταξης στο Μητρώο Εγκαταστατών θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.
Αναλυτικά, στο πλαίσιο της Smart Readiness Voucher Scheme θα επιδοτηθούν εργασίες που περιλαμβάνουν:
● την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών εντός του κτηρίου με σκοπό τη διευκόλυνση της παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλους τους χώρους του κτηρίου (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κλπ).
● την αντικατάσταση μεμονωμένων συστημάτων τηλεοπτικής λήψης και παλαιών εγκαταστάσεων συλλογικής λήψης με αναβαθμισμένα κοινά συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής και την αφαίρεση των αχρησιμοποίητων κεραιών και καλωδίων τηλεόρασης.
● την εγκατάσταση υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.