Στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού αποστέλλονται από τις Αστυνομικές Αρχές υποθέσεις κατασχέσεων αρχαιοτήτων, στις οποίες πολλές φορές περιλαμβάνονται εκδόσεις βιβλίων.
Στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) (Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Τμήμα Μη Δημόσιων Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών, Αρχαιοπωλείων και Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας) αποστέλλονται από τις Αστυνομικές Αρχές υποθέσεις κατασχέσεων αρχαιοτήτων, στις οποίες πολλές φορές περιλαμβάνονται εκδόσεις βιβλίων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αυτές αφορούν στα βιβλία, τα οποία χρονολογούνται από το 1453 έως το 1830 και μόνον τα λειτουργικά, τα οποία κατατάσσονται από το Ν. 3028/02 στα κινητά μνημεία.
Σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, άρθρο 20, παρ. β στα κινητά μνημεία περιλαμβάνονται «τα μεταγενέστερα του 1453, που χρονολογούνται ως και το 1830 και αποτελούν ευρήματα ανασκαφών ή άλλης αρχαιολογικής έρευνας ή που αποσπάσθηκαν από ακίνητα μνημεία, καθώς και οι θρησκευτικές εικόνες και λειτουργικά αντικείμενα της ίδιας περιόδου».
Όμως, με την αριθμ.πρωτ.ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β2/Φ99/32742/469/16-7-1991 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 639/Β/7-8-1991) έχουν κηρυχθεί ως καλλιτεχνικά και ιστορικά διατηρητέα όλα τα εκκλησιαστικά κειμήλια και εν γένει θρησκευτικά έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, εν γένει γλυπτικής και κεντητικής, τα ιερά άμφια, τα ιερά σκεύη από οποιοδήποτε υλικό οι λιθογραφίες, χαλκογραφίες και ξυλογραφίες, τα χειρόγραφα, τα έντυπα βιβλία, τα οποία έχουν κατασκευασθεί από το χρόνο της Αλώσεως (1453), μέχρι τη σύσταση του νεώτερου ελληνικού κράτους (1830). Η εν λόγω κήρυξη, είναι σε ισχύ έως σήμερα, καθώς δεν έχει γίνει ανάλογος χαρακτηρισμός, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3028/02 (άρθρο 73, παρ. 10).
Εκτός από τις διατάξεις του Ν. 3028/02, τα αρχέτυπα και χειρόγραφα, καθώς και οι γεωγραφικοί χάρτες και παρτιτούρες, μεμονωμένα ή σε συλλογή, τα βιβλία, παλαιότερα των 100 ετών, μεμονωμένα ή σε συλλογή και οι έντυποι γεωγραφικοί χάρτες άνω των 200 ετών, προστατεύονται από το Κοινοτικό Δίκαιο [Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθμ. 3911/92 του Συμβουλίου].
Οι διατάξεις αυτές, τόσο στο Εθνικό, όσο και στο Κοινοτικό Δίκαιο, κατ’ ουδένα τρόπο περιορίζουν τη δυνατότητα διακίνησης παρόμοιων εκκλησιαστικών και θρησκευτικών έργων εντός του Κοινοτικού Χώρου, αποτελούν όμως περιορισμό για την καταστροφή ή την εξαγωγή τους, περίπτωση βέβαια που δεν αφορά στους βιβλιόφιλους, οι οποίοι με μία απλή δήλωσή τους στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Αρχαιολογικών Συλλογών κατοχυρώνουν την ιδιοκτησία τους, αλλά και εξασφαλίζονται έναντι κλοπής τους.