Κόσμος
Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 10:30

ΕΕ: Πώς μπορεί να αντιδράσει στις διαρροές των αγωγών Nord Stream

Ακόμη κι αν υπήρχε η πολιτική βούληση για την επαναλειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στην Ευρώπη, που διατρέχουν τη Βαλτική, η δυνατότητα αυτή είναι από χθες ανύπαρκτη, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. Ευρώπη και ΗΠΑ υποπτεύονται εσκεμμένες ενέργειες και σαμποτάζ.  

Ακόμη κι αν υπήρχε η πολιτική βούληση για την επαναλειτουργία των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στην Ευρώπη, που διατρέχουν τη Βαλτική, η δυνατότητα αυτή είναι από χθες ανύπαρκτη, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές. Ευρώπη και ΗΠΑ υποπτεύονται εσκεμμένες ενέργειες και σαμποτάζ.

Μετά την επίθεση σε τρεις αγωγούς φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να προστατεύσουν τις σημαντικές τους υποδομές. 

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Η ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 δεν είναι τυχαία και μας επηρεάζει όλους. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι οι διαρροές είναι αποτέλεσμα σκόπιμης πράξης. Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε έρευνα με στόχο την πλήρη σαφήνεια σχετικά με το τι συνέβη και γιατί, και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητά μας στην ενεργειακή ασφάλεια.Η σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής είναι εντελώς απαράδεκτη και θα αντιμετωπιστεί με σθεναρή και ενωμένη απάντηση», είπε. 

Πώς μπορεί όμως να απαντήσει η ΕΕ, διερωτάται η στήλη Playbook του Politico. 

«Στο παρελθόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν πολύ πρόθυμοι να αγνοήσουν επιθέσεις από ξένες κυβερνήσεις στο έδαφός τους - αναλογιστείτε, για παράδειγμα, τις επαναλαμβανόμενες εκρήξεις σε αποθήκες όπλων στη Βουλγαρία, τη δολοφονία κατά την διάρκεια της ημέρας στο πάρκο Τιργκάρτεν του Βερολίνου το 2019, που σύμφωνα με δικαστήριο διατάχθηκε από το ρωσικό κράτος ή τις δηλητηριάσεις με τις ουσίες Polonium και  Novichok στο Ηνωμένο Βασίλειο... Δεν είναι ακριβώς αποθαρρυντικό για οποιοδήποτε εχθρικό έθνος που θέλει να προκαλέσει όλεθρο στην Ευρώπη», σχολιάζει το Politico.

Σύμφωνα με τη στήλη, ακόμα κι αν η ΕΕ ανακάλυπτε ποιος ήταν υπεύθυνος για τις διαρροές, δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά ως απάντηση, εκτός από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο των εθνικών κυβερνήσεων και των υπηρεσιών ασφαλείας τους.

«Χώρες σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν τώρα να προστατέψουν τους αγωγούς, τα καλώδια, τις πλατφόρμες γεώτρησης και τους τερματικούς σταθμούς LNG, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι άγνωστα drones εντοπίστηκαν πάνω από πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας. Η Νορβηγία αύξησε το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας γύρω από τις πλατφόρμες της. Σε μια άλλη υπενθύμιση του τι κινδυνεύει, οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν από τα επίσημα εγκαίνια την Τρίτη ενός νέου αγωγού που συνδέει τη Νορβηγία με την Πολωνία μέσω της Βαλτικής θάλασσας», συνεχίζει. 

Αξιωματούχοι από τις χώρες που επηρεάστηκαν άμεσα από τις διαρροές δήλωσαν στο Playbook ότι δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία που να υποδεικνύουν ποιος είναι ο υπεύθυνος για τις επιθέσεις. Μπορεί να μην είναι ποτέ δυνατό να καταλήξουμε οριστικά σε ποιον οφείλονται οι επιθέσεις, καταλήγει επίσης ανάλυση του Guardian που διακρίνει ομοιότητα με μια σειρά περιστατικών που επηρέασαν tanker με πετρέλαιο στον Κόλπο πριν από τρία χρόνια- «εκείνες οι επιθέσεις ήταν προσεκτικά σχεδιασμένες για να προκαλέσουνν ή να δημιουργήσουν φόβο, αλλά όχι για να προκαλέσουν βαθιά ζημιά».

Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, οι επιθέσεις στους αγωγούς δεν μπορούν να περιπλέξουν σημαντικά τα πράγματα, τουλάχιστον σε στρατιωτικό επίπεδο: «Ο αγωγός Nord Stream 1 μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ανήκει κατά 51% στην Gazprom, τον ενεργειακό κολοσσό με έδρα την Αγία Πετρούπολη, ενώ ο Nord Stream 2 ανήκει σε ελβετική θυγατρική της ίδιας εταιρείας. Κανένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα απαιτούσε, με αυτή τη σκέψη, κανενός είδους ΝΑΤΟ ή άλλη δυτική στρατιωτική απάντηση». 

Στο ενεργειακό πεδίο από την άλλη είδαμε αμέσως περιπλοκές, καθώς χθες κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τις αγορές και τους αξιωματούχους να ανησυχούν για το κατά πόσο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε άλλους αγωγούς ή τερματικούς σταθμούς LNG.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, οι επιθέσεις βγάζουν εκτός πλάνου τους αγωγούς. «Οι πολλαπλές υποθαλάσσιες διαρροές σημαίνουν ότι κανένας από τους αγωγούς δεν θα παραδώσει πιθανό αέριο στην ΕΕ τον ερχόμενο χειμώνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας», έγραψε σε σημείωμά του το Eurasia Group.

Το μόνο σίγουρο, καταλήγει το Playbook, είναι ότι «ο ενεργειακός πόλεμος μόλις πήρε φωτιά».

naftemporiki.gr