Κόσμος
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 08:30

Νικητής της τηλεοπτικής αναμέτρησης ο Ομπάμα

Νικητή τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα θεώρησε το κοινό μετά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση, διάρκειας 90 λεπτών, των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά το debate από τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS, παρά το ότι ο Μακέιν «έβγαλε τα γάντια» σε αυτήν την αναμέτρηση.

Νικητή τον Δημοκρατικό υποψήφιο Μπαράκ Ομπάμα θεώρησε το κοινό μετά την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση, διάρκειας 90 λεπτών, των δύο υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν αμέσως μετά το debate από τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS, παρά το ότι ο Μακέιν «έβγαλε τα γάντια» σε αυτήν την αναμέτρηση.

Ο Ομπάμα είχε παρουσιαστεί ως νικητής και κατά τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις.

Μετά το τέλος του τελευταίου debate, δημοσκόπηση του CNN έδειξε ότι το 58% των Αμερικανών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία, θεωρεί νικητή τον Ομπάμα έναντι 31% που «έδειξαν» τον Μακέιν. Αλλη δημοσκόπηση του δικτύου CBS μεταξύ των αναποφάσιστων ψηφοφόρων δίνει στον Ομπάμα καθαρό προβάδισμα με 53% έναντι 22% του Μακέιν.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επιχείρησε στην τελευταία τηλεμαχία να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα κατηγορώντας τον ότι «δεν λέει την αλήθεια στους Αμερικανούς». Συμφωνα μάλιστα με αρκετούς σχολιαστές, ο Μακέιν ήταν πολύ καλύτερος από ό,τι στις δύο προηγούμενες τηλεοπτικές αναμετρήσεις.

Ο Μακέιν επιχείρησε γιά άλλη μία φορά να αποστασιοποιηθεί από τον πρόεδρο Μπους. «Γερουσιαστή Ομπάμα, δεν είμαι ο πρόεδρος Μπους. Αν θέλατε να αντιμετωπίσετε τον πρόεδρο Μπους ,θα έπρεπε να είχατε βάλει υποψηφιότητα πριν τέσσερα χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ομπάμα αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι μερικές φορές δυσκολεύεται να διακρίνει τις διαφορές των δύο πολιτικών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. «Αν μερικές φορές μπέρδεψα τις πολιτικές σας νομίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές του Τζορτζ Μπους, είναι διότι στα κομβικά οικονομικά ζητήματα που έχουν σημασία για τον αμερικανικό λαό, στη φορολογική πολιτική, την ενεργειακή πολιτική, τη δημοσιονομική πολιτική, είστε σθεναρός υποστηρικτής του προέδρου Μπους», τονισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Μακέιν στάθηκε αδύνατο να συγκρατήσει το πάθος του. Τα χέρια του ήταν διαρκώς σε κίνηση και ανοιγόκλεινε τα μάτια του. Συμφωνα με την Κάθλιν Κένταλ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μέριλαντ και ειδική στην επικοινωνία. «Μία τέτοια στάση δεν βοηθά την "εικόνα" του υποψηφίου. Βλέποντας την τηλεοπτική αναμέτρηση, έχεις την εντύπωση ότι ο Ομπάμα είναι ο υποψήφιος που θα κερδίσει», τόνισε.

«Δεν είμαι σίγουρη ότι ο Μακ Κέην είναι πολύ ικανοποιημένος μετά την αναμέτρηση γιατί εστίασε την προσοχή του σε θέματα που δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον κόσμο», σημείωσε η δημοκρατική κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Τζένιφερ Γκράνχολμ.

Δεκαεννέα μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, ο Ομπάμα διατηρεί στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα 9-14 μονάδων έναντι του Μακ Κέην. Οι δύο υποψήφιοι ξεκινούν το τελευταίο σκέλος της κούρσας πραγματοποιώντας σειρά προεκλογικών εμφανίσεων και ομιλιών σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν.

Εν τω μεταξύ ο Ομπάμα με υπεραρκετά κεφάλαια στο ταμείο της εκστρατείας του, προέβη σε μια πρωτοβουλία χωρίς ιστορικό προηγούμενο, τοποθετώντας διαφημιστικά μηνύματα στις διαδικτυακές υπηρεσίες γνωστών παρόχων παιχνιδιών online, όπως το Xbox Live της Microsoft. Η διαφήμιση θα είναι ορατή στους χρήστες που θα εισέρχονται στο διαδίκτυο για να παίξουν μέσω αυτού ομαδικά 18 παιγνίδια με τη χρήση της υπηρεσίας, σε 10 κρίσιμες πολιτείες. Η εκστρατεία του Ομπάμα επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να προσεγγίσει ένα κοινό που «δεν βλέπει τηλεόραση, ούτε διαβάζει ιδιαίτερα», κατά τον ίδιο.