Με την ακρίβεια να αναδεικνύεται στο υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα γεμάτο προκλήσεις. Μάλιστα η ενεργειακή κρίση έρχεται σε μια κρίσιμη πολιτικά στιγμή, καθώς η χώρα βρίσκεται ατύπως σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο. Με την πορεία των τιμών να έχει άλλωστε και πολιτικό αντίκτυπο, τα κόμματα ετοιμάζονται για μια σκληρή μονομαχία στο τερέν της οικονομίας στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με την ακρίβεια να αναδεικνύεται στο υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα των νοικοκυριών, στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για ένα δύσκολο χειμώνα γεμάτο προκλήσεις. Μάλιστα η ενεργειακή κρίση έρχεται σε μια κρίσιμη πολιτικά στιγμή, καθώς η χώρα βρίσκεται ατύπως σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με την πορεία των τιμών να έχει άλλωστε και πολιτικό αντίκτυπο, τα κόμματα ετοιμάζονται για μια σκληρή μονομαχία στο τερέν της οικονομίας στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες.
Μια εικόνα για το πως βλέπουν τα τεκταινόμενα οι πολίτες δίνουν μια σειρά δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το καθαρό προβάδισμα αλλά χωρίς να φτάνει δημοσκοπικά το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία, ενώ ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις των πολιτών για το ποια κυβέρνηση επιθυμούν την επόμενη ημέρα.
Όπως προκύπτει και από τις τελευταίες μετρήσεις οι πολίτες έχουν το βλέμμα πρωτίστως στραμμένο στο πορτοφόλι τους και ανησυχούν για το τι έρχεται τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με έρευνα της MRB ποσοστό 56,2% των ερωτηθέντων απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί, ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%.
Μοιρασμένα είναι τα ποσοστά αξιολόγησης για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και η ακρίβεια. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse το 39% των ερωτηθέντων τα βλέπει σίγουρα η μάλλον θετικά και το 40% σίγουρα ή μάλλον αρνητικά. Να σημειωθεί πως οι συνταξιούχοι απαντούν πως τα βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά σε ποσοστο 50% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα υποχωρεί στο 32%.
Σχετικά με το ποιος εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο από ό,τι φαίνεται θα δοθεί σκληρή πολιτική μάχη στο δρόμο προς τις κάλπες. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 29%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 23% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 17%.
Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Marc στο ερώτημα αν υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας το 72,2% των ερωτηθέντων απαντά όχι . Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση, μεταξύ Τούρκων ψηφοφόρων, η απάντηση «δεν υπάρχει έχθρα με τους Έλληνες» είχε επίσης καταγράψει ένα υψηλό 64%.
Οι επόμενες κάλπες θα γίνουν με την απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα ακολουθήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Σε αυτή θα εφαρμοστεί ο εκλογικός νόμος του 2020 με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5 % με 38 % για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές, το 49,2% των ερωτηθέντων απαντά πως θα ήθελε μια κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων. Την ίδια στιγμή το 43,2% εξ αυτών απαντά πως θα προτιμούσαν να γίνουν νέες εκλογές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για την διαφορετική «οπτική» που επικρατεί στους ψηφοφόρους κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 55% όσων είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2019 θέλουν νέες εκλογές αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή το 65.7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Με βάση έρευνα της GPO στο ερώτημα τι είδους κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες να προκύψει από τις εκλογές, το 52,1% τάσσεται υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, έναντι 44,9% που προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας. Όμως αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις εκλογές, το 58,2% των ερωτηθέντων προτιμά να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ το 39,1% προτιμά να γίνουν ξανά εκλογές ώστε να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα της Alco οι ερωτηθέντες με ποσοστό 49%, προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι των αυτοδύναμων, που λαμβάνουν την προτίμηση του 37%.