Πολιτική
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 14:37

«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα»

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

«Δεν έχω να κρύψω τίποτα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, θέλουμε πλήρη διαλεύκανση» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τις Βρυξέλλες, ερωτηθείς για την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Πιο αναλυτικά, αφού σημείωσε πως δεν έχει αλλάξει άποψη για το πότε πρέπει να γίνονται, κατά κανόνα, οι εξεταστικές, έκανε λόγο για ειδικές συνθήκες, εξηγώντας πως επειδή ακούστηκε πως η κυβέρνηση μετά τις παραιτήσεις των εισαγγελέων τάχα επιχειρεί συγκάλυψη, πήρε την πρωτοβουλία να έρθει το θέμα στη Βουλή.

Σε ερώτηση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε «παιχνίδια πρόσκαιρων εντυπώσεων τα όσα λέγονται σήμερα για προανακριτική επιτροπή» τονίζοντας πως «η προανακριτική έχει προϋπόθεση να έχει στοιχειθετηθεί νομικά ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα, ή έστω να υπάρχουν συγκεκριμένες αποχρώσες ενδείξεις, και αυτό να συνδέεται με συγκεριμένα πρόσωπα». «Αυτό σημερα δεν υπάρχει» πρόσθεσε και τόνισε πως αν αυτό στοιχειοθετηθεί είτε από την εξεταστική είτε από τη δικαιοσύνη, βεβαίως θα πάμε σε προανακριτική.

Δηλώσεις Ευ. Αντώναρου

Για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε σήμερα πως ισχύει η πάγια θέση της κυβέρνησης κατά της σύστασης εξεταστικών επιτροπών στην περίπτωση, που δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης σε κάποια υπόθεση.

Υπενθύμισε, όμως, ότι πριν λίγες ημέρες είχαμε εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, με τις παραιτήσεις των δύο εισαγγελέων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

«Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ξένες προς της κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία σκιά.Επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε με αυτή τη σκέψη και κεντρική επιλογή να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα ερευνήσει σε βάθος της υπόθεση», συμπλήρωσε και ανέφερε πως ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η δικαστική έρευνα.

«Δεν βλέπω πού μπορούν να στηριχθούν ορισμένοι για να υποστηρίξουν διάφορα που λένε», είπε και σημείωσε πως για το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής έχει δοθεί απάντηση από χθες.

Επίσης επανέλαβε σε άλλο σημείο της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ότι «εμείς θέλουμε να ερευνηθεί διεξοδικά η υπόθεση και όχι επιλεκτικά όπως επιλέγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο παραγραφής τον Ιούνιο του 2009 ή πριν, στην περίπτωση πρόωρων εκλογών αν δεν συσταθεί προανακριτική, δήλωσε ότι δεν κάνει σχόλια για νομικές πτυχές ή διαδικαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Τόνισε δε πως είναι θέμα λειτουργίας της ΚΟ της Ν.Δ αν θα ψηφίσουν τα μέλη της για τη σύσταση προανακριτικής.