Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρέθηκε να τρεντάρει στο Twitter λόγω ψευδών αναφορών ότι ο ίδιος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και η Κίνα εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το όνομα του Σι κα το hashtag ChinaCoup ήταν στα τρεντς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, αφού δεκάδες χιλιάδες χρήστες διέδωσαν τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο πρόεδρος συνελήφθη και ανατράπηκε από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρέθηκε να τρεντάρει στο Twitter λόγω ψευδών αναφορών ότι ο ίδιος βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό και η Κίνα εν μέσω στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το όνομα του Σι κα το hashtag ChinaCoup ήταν στα τρεντς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σαββατοκύριακο, αφού δεκάδες χιλιάδες χρήστες διέδωσαν τις ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο πρόεδρος συνελήφθη και ανατράπηκε από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, του οποίου ηγείται.
Η φήμη τροφοδοτήθηκε επίσης από τον Ινδό πολιτικό Σουμπραμάνιαν Σουάμι, ο οποίος έγραψε στο Twitter στους 10 εκατομμύρια ακολούθους του το Σάββατο: «Νέα φήμη που πρέπει να εξεταστεί: Είναι ο Σι Τζινπίνγκ σε κατ' οίκον περιορισμό στο Πεκίνο; Όταν ο Σι βρέθηκε πρόσφατα στη Σαμαρκάνδη, λέγεται ότι οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος αφαίρεσαν από τον Σι την αρχηγία του Κόμματος για τον Στρατό. Στη συνέχεια ακολούθησε κατ' οίκον κράτηση. Έτσι λένε οι φήμες».
Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει καμία βάση για τη φήμη, ωστόσο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν ήδη πάρει φωτιά.
Η φήμη ενισχύθηκε περαιτέρω από το γεγονός ότι το Σάββατο δεν εφτασαν σχεδόν καθόλου εμπορικές πτήσεις στο Πεκίνο, και από αναξιόπιστες αναφορές ότι στην κινεζική πρωτεύουσα ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια των τρένων και των λεωφορείων. Σύμφωνα με τη σελίδα του Διεθνούς Αεροδρομίου του Πεκίνου, αρκετές πτήσεις από την πρωτεύουσα της Κίνας ακυρώθηκαν, ωστόσο, πολλές άλλες ήταν προγραμματισμένες ή είχαν ήδη προσγειωθεί. Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλες αναφορές, οι πτήσεις ακυρώθηκαν λόγω προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης.
Τέλος, στη φήμη για το πραξικόπημα συνεισέφερε επίσης ένα βίντεο το οποίο έχει δημοσιευθεί από πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο υποτίθεται ότι εικονίζει μια πομπή στρατιωτικών οχημάτων μήκους έως και 80 χιλιομέτρων που κατευθύνονται προς το Πεκίνο. Ωστόσο, το βίντεο έχει διάρκεια λιγότερη του ενός λεπτού, κι επομένως δεν δείχνει καν αν η γραμμή εκτείνεται σε 80 χιλιόμετρα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί πότε ή πού γυρίστηκε, ούτε εάν η πομπή κατευθύνεται προς το Πεκίνο.
naftemporiki.gr