Πολιτική
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 15:58

Διαξιφισμοί στη Βουλή για παραχώρηση ακινήτου στη Μονή Βατοπεδίου

Την παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου κτιρίου του ολυμπιακού χωριού που προοριζόταν για την ίδρυση Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων κατήγγειλε με ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος. «Το θέμα δεν υφίσταται», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας.

Την παραχώρηση στη Μονή Βατοπεδίου κτιρίου του ολυμπιακού χωριού που προοριζόταν για την ίδρυση Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων κατήγγειλε με ερώτησή του που συζητήθηκε σήμερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε και καταγγελίες της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων σύμφωνα με τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων των ειδικών λογαριασμών του υπουργείου Υγείας δίνονται στην Εκκλησία και όχι στους αναπηρικούς φορείς.

«Το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να δώσει κάτι που δεν του ανήκε ποτέ», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Γεώργιος Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένα επίσημο στοιχείο ότι κάποια από τα ολυμπιακά ακίνητα θα μπορούσαν να του δοθούν, προκειμένου να ιδρυθεί Κέντρο Αποκατάστασης». «Σε όποια δελτία Τύπου του υπουργείου Υγείας δεν υπάρχει πουθενά τέτοια αναφορά τα τρία τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε.

«Το θέμα δεν υφίσταται. Δεκατρείς μήνες στο υπουργείο δεν άκουσα ποτέ να έχει συζητηθεί, ή να συζητείται τέτοιο θέμα», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ανταπαντώντας ο κ. Πάγκαλος σημείωσε πως υπάρχει σχετική «δημόσια δήλωση του υπουργού Δ. Αβραμόπουλου τον Απρίλιο του 2007, που περιλαμβάνεται σε όλο τον Τύπο», όπως επίσης και δύο σχετικές επιστολές προς τον υπουργό και τον πρωθυπουργό από την Ομοσπονδία Κινητικών Αναπήρων και την Συνομοσπονδία Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες αντίστοιχα, όπου θέτουν το εν λόγω ζήτημα.

«Αντί να τηρήσετε την υπόσχεσή σας προς αυτούς τους παθόντες, με αναλγησία σκεφθήκατε να μετακινήσετε εκεί το υπουργείο Απασχόλησης, το οποίου προΐστατο εκείνη την εποχή, ο κ. Τσιτουρίδης», παρατήρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος, «η προσπάθεια εγκαταλείπεται από τον πρόεδρο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, τον κ.Γκράτσιο, ο οποίος αναφέρεται στην υπόθεση του Βατοπεδίου -και ο κ. Μαγγίνας αποδέχτηκε το αίτημα της ΚΕΔ να παραχωρηθεί το ακίνητο (που κόστισε 57 εκ. ευρώ) στη Μονή, έναντι ακινήτων αντικειμενικής αξίας 39 εκ. ευρώ. Το ακίνητο -διευκρίνισε ο πρώην υπουργός- το αγοράζει στη συνέχεια έναντι 41 εκ. ευρώ η κυπριακή εταιρεία ΝΟΛΙΝΤΕΝΤ, στην οποία έχει ισχυρή θέση ο εφοπλιστής κος Πολέμης, γνωστός και φίλος του Εφραίμ και μετέχουν με μειοψηφικά πακέτα οι γιατροί Σπυρίδων Τζανής και Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, λαμπροί αστέρες της παράταξής σας στο συνδικαλιστικό κίνημα των γιατρών».

«¶λλα είναι τα υπουργεία στα οποία αναφέρεστε και άλλο το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - για να εξηγούμαστε», απάντησε ο υφυπουργός Υγείας.

Όσο για τους ειδικούς λογαριασμούς του υπουργείου, «αυτοί είναι πέντε και έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και ποσά. Μην τα συγχέετε με τα προνοιακά ιδρύματα της Εκκλησίας που επιτελούν έργο και μακάρι να μπορούσαμε να τα ενισχύσουμε. Μην συγχέετε αυτά τα πράγματα»,κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.