Πολιτική
Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 11:48

Τα όπλα στην ελληνική διπλωματική «φαρέτρα» έναντι της Άγκυρας

Να μην αφήσει αναπάντητο κανέναν από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας είναι αποφασισμένη η Αθήνα και σε εξέλιξη είναι η διπλωματική μάχη της Νέας Υόρκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει απόψε το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα απαντήσει με στοιχεία στα fake news της τουρκικής πλευράς και στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης της χώρας μας που επεχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 
 

 

Να μην αφήσει αναπάντητο κανέναν από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Άγκυρας είναι αποφασισμένη η Αθήνα και σε εξέλιξη είναι η διπλωματική μάχη της Νέας Υόρκης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει απόψε το βράδυ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα απαντήσει με στοιχεία στα fake news της τουρκικής πλευράς και στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης της χώρας μας που επεχείρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση της ρητορικής του ισχυριζόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πως «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων». Συνέχισε δε την προσπάθεια να κάνει το άσπρο - μαύρο μιλώντας περί  «διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής»  μειονότητας και για «διώξεις κατά των Τουρκοκυπρίων». Ήταν μια επίθεση που ξεπέρασε  κάθε προηγούμενο τόσο λόγω της έκτασης των fake news όσο και λόγω του χώρου που αυτή πραγματοποιήθηκε.

Είναι σαφές ότι η απάντηση του πρωθυπουργού  δεν θα ακολουθήσει σε ύφος την ομιλία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να μην μείνει τίποτα αναπάντητο.  H ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία θα αποτελέσει δομικό στοιχείο της σημερινής ομιλίας. Στόχος είναι να σταλεί σαφές μήνυμα πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην διεθνή σκηνή και δεν μπορεί η γειτονική  χώρα να συνεχίσει να αποτελεί τον «ταραξία» της περιοχής.

Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί διάλογο, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως αυτός γίνεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η χώρα κρατά κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις αλλά ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου  

«Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας» σημείωσε  ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε δε «και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

 

Τα μηνύματα της Αθήνας στην Άγκυρα 

 

Η διπλωματική αντεπίθεση της ελληνικής πλευράς είναι εστιασμένη σε δύο κομβικά σημεία: 

1.Στην ηχηρή απάντηση στους ψευδείς ισχυρισμούς της Άγκυρας στο μεταναστευτικό και στην πρωτοφανή προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη από τη γειτονική χώρα να αποποιηθεί τις βαριές ευθύνες της. H  Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που εκπέμπεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή ομιλία του ο πρωθυπουργός θα απαντήσει  στα fake news  της τουρκικής πλευράς για το μεταναστευτικό με συγκεκριμένα  στοιχεία και αριθμούς. Θα σημειώσει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ θα θυμίσει τα γεγονότα στον Έβρο το 2020.  

Να τονιστεί εδώ πως μόνο την  Τετάρτη 1.500 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα, με την Αθήνα να βλέπει οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκίας. Επί του παρόντος το σχέδιο αυτό, δεν έχει πάρει τη μορφή του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αυξημένη  ετοιμότητα στη χώρα μας.

2.Στην διεθνοποίηση της τουρκικής παραβατικότητας. Το κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων δεν έχει τέλος με την Αθήνα να δείχνει με στοιχεία και ντοκουμέντα πως είναι η Άγκυρα αυτή που ρίχνει νερό στη μύλο της έντασης. Η επιθετική ρητορική για τα ελληνικά νησιά, οι χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα στοιχεία για τις παραβιασεις του εθνικού εναέριου χώρου και το casus belli  αποκαλύπτουν τα νεο-οθωμανικά όνειρα της γειτονικής χώρας.

Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα είναι πως ανάλογες συμπεριφορές - και μάλιστα από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ - είναι απαράδεκτες και «δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα». Υπογραμμίζεται μάλιστα πως η  Τουρκία του κ. Ερντογάν έχει απομακρυνθεί με επιλογή της από το δυτικό πολιτισμικό κεκτημένο και είναι πια εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. 

Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Σχετικά με το Κυπριακό τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.