Πολιτική
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 12:27

Πέτρος Κόκκαλης: Ερώτηση στην Κομισιόν για τα τεκταινόμενα στο Πάπιγκο

Ερώτηση για την «παραβίαση του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας», υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης.

Ερώτηση για την «παραβίαση του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας», υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης.

«Κυβέρνηση και επενδυτές οφείλουν να σεβαστούν την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το φυσικό περιβάλλον, ως εθνικό πλούτο, τόσο στο πλαίσιο μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όσο και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι «η χώρα θα γίνει επενδυτικός προορισμός όταν υπάρχει ασφάλεια δικαίου και κανόνες για όλους, όχι με αδιαφανείς εξαιρέσεις».

Ο κ. Κόκκαλης καταγγέλλει ότι «τα όρια του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου-Τμήμα Βίκος (Ζώνη Ια Περιοχή Προστασίας της Φύσης) έχουν προσφάτως παραβιαστεί για την εξυπηρέτηση οικοδομικής δραστηριότητας μεγάλης κλίμακας, ενώ υφιστάμενοι μικροί δρόμοι έχουν διαπλατυνθεί και βρίσκονται παρανόμως σε χρήση από βαρέα οικοδομικά οχήματα».

Απευθυνόμενος προς την Επιτροπή υποβάλλει τα ερωτήματα:

1. Αποτελεί η οικοδομική δραστηριότητα, εντός του Πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, παραβίαση των Οδηγιών 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ καθώς απειλείται η φυσική ακεραιότητα του τοπίου;

2. Σε ποιες κινήσεις προτίθεται να προβεί στην περίπτωση που βεβαιωθεί παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη συγκεκριμένη περιοχή;

3. Προτίθεται να υποβάλει σύσταση στις εθνικές αρχές ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος και αποφυγής διάφορων παράνομων διεκδικήσεων φυσικής γης;

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημειώνει ότι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου ιδρύθηκε το 2005, σε συμμόρφωση με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και την 79/409/ΕΟΚ. Περιλαμβάνει στην έκτασή του προϋπάρχοντες Εθνικούς Δρυμούς Βίκου-Αώου και Πίνδου, καθώς και έντεκα περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών, με ιδιαίτερα πλούσια βιοποικιλότητα. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου, λόγω ξεχωριστού φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής αξίας των παραδοσιακών οικισμών της, είναι υποψήφια για εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στην κατηγορία του «Πολιτιστικού Τοπίου».

naftemporiki.gr