Πολιτική
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 07:25

Προσκόμματα της ΕΥΠ στη διερεύνηση των υποκλοπών

Σε ηχηρή καταγγελία ότι η ΕΥΠ έχει στήσει «τείχος σιωπής» και επιδεικνύει γενική άρνηση συνεργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών φέρεται να προχώρησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος. 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Σε ηχηρή καταγγελία ότι η ΕΥΠ έχει στήσει «τείχος σιωπής» και επιδεικνύει γενική άρνηση συνεργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών φέρεται να προχώρησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πτέρυγες της Βουλής ο κ. Ράμμος ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, αρνήθηκαν να προσκομίσουν στην αρμόδια αρχή τα έγγραφα που αφορούν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Μάλιστα ο κ. Ράμμος φέρεται να απεκάλυψε ότι η κυρία Βλάχου του δήλωσε πως θεωρεί τον εαυτό της «ανέλεγκτο» ως προς την κρίση της υπέρ της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Ακόμη ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ φέρεται να δήλωσε ότι η αρχή έχει πραγματοποιήσει τρεις ελέγχους στην ΕΥΠ αλλά σε όλες έχει διαπιστώσει «γενική άρνηση συνεργασίας». Επίσης ο κ. Δεμίρης αρνήθηκε, κατά πληροφορίες να συμβάλλει και στο έργο της Εξεταστικής Επιτροπής όταν του ζητήθηκε να προσκομίσει έγγραφα σχετικά με την καταστροφή ή μη του φακέλου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. 

Δεν υπάρχει καταγεγραμμένη αιτιολογία για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ αποκάλυψε ακόμη, κατά πληροφορίες, ότι παρά τους ισχυρισμούς ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έγινε για «εθνικούς λόγους» μέχρι στιγμής δεν έχει προσκομιστεί στην ΑΔΑΕ κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Επίσης φέρεται να ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία είναι υποχρεωτικό να υπάρχει καταγεγραμμένη αιτιολογία σε κάθε φάκελο που αφορά παρακολούθηση προσώπου. 

Εμπόδια στην διερεύνηση της υπόθεσης φέρεται, πάντως, να έβαλε η ΕΥΠ και επί της αμέσως προηγούμενης διοίκησης, όπως συνάγεται από τις καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, φέρεται να έδωσε εντολή για την καταστροφή μηχανημάτων παρακολούθησης προσώπων. Σημειώνεται ότι την ίδια ακριβώς ημέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είχε καταγγείλει την υπόθεση της παρακολούθησής του. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν στα αρχεία που καταστράφηκαν περιλαμβανόταν και ο περιβόητος φάκελος Ανδρουλάκη. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ενεχόμενοι στην υπόθεση έχουν αρνηθεί να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών μελών της Εξεταστικής Επιτροπής εάν, πότε, από ποιόν και για ποιο λόγο δόθηκε εντολή να σβηστεί αυτό το σημαντικό υλικό που ενδεχομένως να βοηθήσει στην αποκάλυψη των κινήτρων όσων παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη. Επιπλέον δεν έχει καταστεί σαφές εάν η καταστροφή περιλάμβανε τόσο τα ψηφιακά όσο και τα έγχαρτα αρχεία.