Πολιτική
Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022 17:35

Crash test Μητσοτάκη -Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη: Μάχη με το βλέμμα στις κάλπες

Σε μία μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο βρίσκεται η χώρα, με τους πολιτικούς μονομάχους να ξεδιπλώνουν την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να παρουσιάσουν το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα, βάζοντας στο τραπέζι και τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης. Η φετινή ΔΕΘ άλλωστε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ήταν η τελευταία πριν από τις κάλπες και επομένως οι ομιλίες είχαν προεκλογικό άρωμα.

Των Κατερίνας Κοκκαλιάρη     και     Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]              [email protected]

Σε μία μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο βρίσκεται η χώρα, με τους πολιτικούς μονομάχους να ξεδιπλώνουν την στρατηγική με την οποία θα φτάσουν μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας είχαν την ευκαιρία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να παρουσιάσουν το σχέδιο τους για την επόμενη ημέρα, βάζοντας στο τραπέζι και τα διλήμματα της εκλογικής αναμέτρησης. Η φετινή ΔΕΘ άλλωστε είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία, καθώς ήταν η τελευταία πριν από τις κάλπες και επομένως οι ομιλίες είχαν προεκλογικό άρωμα.

Αδιαμφισβήτητα το ενεργειακό «θρίλερ» κυριαρχεί στην πολιτική συζήτηση, καθώς το ράλι ανατιμήσεων απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει πως το θέμα έχει και πολιτικό αντίκτυπο και να αναζητά μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα στήριξης και στην διατήρηση της πολυπόθητης  δημοσιονομική σταθερότητας. Την ίδια στιγμή στο  ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ περνούν στην αντεπίθεση και ασκούν σφοδρή κριτική  στους κυβερνητικούς χειρισμούς , προτάσσοντας την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή».

Μέσα σε αυτό το ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό οι δύο μονομάχοι στοχεύουν στην συσπείρωση των ψηφοφόρων τους για να αποφύγουν τη λεγόμενη χαλαρή ψήφο στην κάλπη της απλής αναλογικής. Λάδι στη φωτιά της πολιτικής αντιπαράθεσης έριξε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και είναι πλέον εμφανές πως τους επόμενους μήνες θα επικρατήσει σκληρό ροκ και κλίμα πόλωσης.

Τα διλήμματα έχουν ήδη μπει στο δρόμο προς τις κάλπες. «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» είναι το ερώτημα που θέτει η Νέα Δημοκρατία, που επιμένει σε ένα αφήγημα αυτοδυναμίας. Άλλωστε η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίας και έχει οδηγήσει τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ στο ναδίρ κλείνοντας τη συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται πως  «το δίλημμα της κάλπης ξεπερνά τα πρόσωπα. Το δίλημμα είναι: δημοκρατία ή παρακράτος. Δημοκρατική συμμαχία ή αγία οικογένεια». Με το βάρος να δίνεται από την Κουμουνδούρου στην ανάγκη μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης».

ΝΔ : Με αφήγημα «σταθερότητας» στο δρόμο προς τις κάλπες.

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να καλλιεργήσουν ένα αφήγημα «σταθερότητας», με το επιχείρημα πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων δεν υπάρχουν περιθώρια για πειραματισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είπε τρία «όχι», κλείνοντας οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες κάλπες, ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως έρχεται ένας  δύσκολος χειμώνας και στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ένα πακέτο μέτρων 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί σε δόσεις. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δράσεων είναι επικεντρωμένο  στα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο είναι εμφανές πως η κυβέρνηση κοιτά και στα μεσαία εισοδήματα. Παράλληλα επιχειρείται να ριχθούν γέφυρες επικοινωνίας προς τους νέους - ένα δύσκολο κοινό για το κυβερνών κόμμα - και είναι  χαρακτηριστικό πως  στους 20ρηδες και τους 30ρηδες είναι εστιασμένο ένα μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει μια ομιλία με έντονο προεκλογικό χρώμα. Συγκεκριμένα έβαλε στο τραπέζι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών και προέταξε μια στρατηγική συγκρίσεων. «Η δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά» σημείωσε και προσέθεσε πως «όταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι, ικανός καπετάνιος και έμπειρο πλήρωμα». 

Αυτό που θα τονίζεται το επόμενο διάστημα από το γαλάζιο στρατόπεδο  είναι πως οι προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν πατάνε σε στέρεες δημοσιονομικά βάσεις, ενώ γίνεται λόγος για «κρεσέντο ακατάσχετης παροχολογίας».  Στόχος είναι με τον τρόπο αυτό να απευθυνθούν στο λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και δεν είναι τυχαίο πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αναφορές στο 2015.

ΣΥΡΙΖΑ:  Η κρίσιμη πρώτη κάλπη και η προοδευτική διακυβέρνηση.

Με τη χαρακτηριστική φράση  «δεν διεκδικούμε να είμαστε μια κυβέρνηση των ηττημένων» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ανέδειξε την  σημασία της πρώτης κάλπης της απλής αναλογικής. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν πως ο στόχος για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» περνά μέσα από την πρωτιά στις επόμενες εκλογές, ενώ δεν κάνουν καμιά συζήτηση για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία καθώς σημειώνουν πως αυτό θα ήταν «τερατογένεση».

Αυτό που επισημαίνεται  από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως όποιος χάσει τις πρώτες εκλογές  χάνει το τρένο των πολιτικών εξελίξεων και επομένως εκεί θα δοθεί η μεγάλη πολιτική μάχη.  Με τον Αλέξη Τσίπρα να καθιστά σαφές από τη Θεσσαλονίκη πως  δεν επιθυμεί κυβερνήσεις μειωμένης μειοψηφίας ή ανοχής

Από το ΣΥΡΙΖΑ έμφαση δίνεται στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης, με μια σειρά μέτρων όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ,  η αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ (μέτρο που πρέπει να σημειωθεί πως θα αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες) και οι στοχευμένες μειώσεις φόρων. 

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη μεσαία τάξη, λέγοντας  πως αδικήθηκε «όχι από συνειδητή επιλογή» αλλά επειδή υπήρχε ο εθνικός στόχος να βγει η  χώρα από τα μνημόνια. Παράλληλα τα «φώτα» στρέφονται σε τρεις μεγάλες ομάδες : τους  νέους (που άλλωστε είναι ένα κοινό με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς),  τις γυναίκες αλλά και τους συνταξιούχους ( που είναι ένα κοινό που θέλει να προσεγγίσει ακόμα περισσότερο η Κουμουνδούρου).

Στην κριτική περί μη κοστολογημένων προτάσεων ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το «γάντι» και απαντά με αναφορές στο πρόσφατο παρελθόν. Με  τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει χαρακτηριστικά «κατηγορούν εμάς -που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια- ότι μπορεί να οδηγήσουμε τη χώρα στη χρεοκοπία, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και ακολουθούν ξανά συνταγές χρεοκοπίας».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση  μιλούν για μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή και εστιάζουν στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει στην πολιτική σκηνή η υπόθεση των παρακολουθήσεων.   «Σε  κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πακέτα στήριξης με προεκλογικό άρωμα

Ένα πρώτο δείγμα του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εκλογών πήραν οι πολίτες από την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην 86η ΔΕΘ. Με τους πολίτες να βρίσκονται ενώπιων ενός δύσκολου χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν σε εξαγγελίες και παροχές με βασικό στόχο την «ελάφρυνση» των πολιτών. Ωστόσο πρόκειται για προγράμματα που το καθένα έχει διαφορετική φιλοσοφία.

Ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της ελληνικής οικονομίας και με στόχο τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ανακοινώνοντας μέτρα συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν παρέλειψε να δεσμευθεί για τη συνέχιση της στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση μέσω των επιδοτήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα, αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης αλλά και με παρεμβάσεις στο φυσικό αέριο.

Η εξειδίκευση των μέτρων έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τις παρεμβάσεις στον τρόπο επιδότησης του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Πρώτα στη λίστα υλοποίησης, εντός του 2022, αποτελούν μέτρα  προσωρινού κυρίως χαρακτήρα όπως :

  •   Η εφάπαξ ενίσχυση ύψους 250 ευρώ , σε ευάλωτα νοικοκυριά όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ. Επίσης οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και του επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα εισπράξουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.
  •   Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία.
  •   Επιδότηση αγροτών για το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και των  κτηνοτρόφων για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
  •   Η έναρξη της διαδικασίας καταβολής του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης σε συνδυασμό με τη μείωση κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25 λεπτά.

Από φέτος θα αρχίσει σταδιακά  να ξετυλίγεται και το πρόγραμμα  «Σπίτι μου» με στόχο τη στήριξη νέων έως 39 ετών. Το 2023 θα ακολουθήσει η υλοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους,  η αύξηση των συντάξεων και του νέου κατώτατου μισθού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο το κοστολογεί σε 5,6 δις. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος του προγράμματος βασίζεται στην επαναδιαπραγμάτευση με την Κομισιόν των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε, αφορούν :

·         Την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

·           την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου

·         τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στο χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε.

·         την επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019: πλήρης για συντάξεις έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τα ανώτερα κλιμάκια

·         την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

·         την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, που νομιμοποίησε τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο φλέγον ζήτημα της στέγασης. Κατέθεσε «πακέτο» συγκεκριμένων προτάσεων όπως η επιδότηση του ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών, η θέσπιση ελέγχου και κανόνων στο Airbnb ώστε να το περιορίζουν μόνο σε φυσικά πρόσωπα και μέχρι περιορισμένο αριθμό αλλά και \η δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες είτε του δημοσίου είτε ιδιωτών, με ισχυρά κίνητρα ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης φόρων, ώστε τα ακίνητα αυτά να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.