Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022 14:09

Οι «Πεδιάδες της Ουτοπίας» στον Άρη ήταν κάποτε ένας ωκεανός

Τα δεδομένα που στέλνει το κινεζικό ρόβερ που εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη δείχνουν το υγρό παρελθόν του.

Είναι διαπιστωμένο ότι ο Άρης στο πολύ μακρινό παρελθόν του είχε εντελώς διαφορετικές γεωατμοσφαιρικές συνθήκες από αυτές που υπάρχουν εκεί σήμερα. Στον απόλυτα ερημικό και άγονο σήμερα πλανήτη έρεε κάποτε άφθονο νερό. Υπήρχαν λίμνες, ποτάμια αλλά και μεγάλες θάλασσες ή ακόμη ωκεανοί. Η ύπαρξη του νερού στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη όπως είναι ευνόητο αυξάνει τις πιθανότητες να είχαν κάνει την εμφάνιση τους κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο.

Τέτοια ίχνη ζωής αναζητούν οι ρομποτικοί εξερευνητές που στέλνουμε από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 στον Άρη. Το πιο προηγμένο ρόβερ που έχει στείλει η ανθρωπότητα, το Perseverance της NASA, βρίσκεται στον κρατήρα Jezero στον οποίο γνωρίζουμε ότι είχε σχηματιστεί κάποτε μια λίμνη αλλά υπήρχαν και ποτάμια.

Στον Άρη βρίσκονται ένας δορυφόρος και ένα ρόβερ που έχει στείλει εκεί η Κίνα. Το κινεζικό κρατικό αγγλόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο CGNT μετέφερε πληροφορίες από την Εθνική Διαστημική Διοίκηση της Κίνας (CNSA) σύμφωνα με τις οποίες τα δεδομένα που έχουν στείλει ο δορυφόρος Tianwen 1 Mars και το ρόβερ Zhurong δείχνουν ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ρομπότ ήταν κάποτε ένας ωκεανός.

Αν τα δεδομένα αυτά επιβεβαιωθούν η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να αποτελέσει στόχο της επιστημονικής έρευνας από εδώ και πέρα όσον αφορά την αναζήτηση κάποιου ίχνους ζωής στον Άρη αλλά και γενικότερα για τη συλλογή στοιχείων που να αποκαλύπτουν το γεωλογικό του παρελθόν.

Το Zhurong που έχει πάρει το όνομά του από τον θεό της φωτιάς στην κινεζική μυθολογία προσεδαφίστηκε περιοχή Utopia Planitia («Πεδιάδες της Ουτοπίας») ένα αχανές λεκανοπέδιο ανάμεσα στον ισημερινό και τον βόρειο πόλο του πλανήτη. Το Zurong ζυγίζει 240 κιλά και έχει έξι επιστημονικά εργαλεία, ανάμεσα στα οποία μια υψηλής ευκρίνειας τοπογραφική κάμερα, θα μελετήσει το επιφανειακό έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, αλλά και το νερό κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που «διεισδύει» στο υπέδαφος.

Naftemporiki.gr