Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου απειλείται με έκπτωση του αξιώματός του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια, αφού η τουρκική δικαιοσύνη είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα χάσει την ευκαιρία να τον βγάλει εκτός πολιτικού παιγνίου εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου απειλείται με έκπτωση του αξιώματός του και αποκλεισμό από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια, αφού η τουρκική δικαιοσύνη είναι πολύ πιθανόν ότι δεν θα χάσει την ευκαιρία να τον βγάλει εκτός πολιτικού παιγνίου εννέα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Η δίκη του με την κατηγορία της «εξύβρισης» επρόκειτο να αρχίσει σήμερα, αλλά αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου.
Ο 52χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου, που κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να αρπάξει από τα χέρια του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) τον πολιτικά πολύτιμο δήμο της τουρκικής μεγαλούπολης, σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, είναι ίσως ο καλύτερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης για να διεκδικήσει τον προσεχή Ιούνιο την προεδρία της χώρας από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Τον Μάρτιο 2019, η οριακή του εκλογική νίκη στις δημοτικές εκλογές ακυρώθηκε από την τουρκική ηγεσία που δεν μπορούσε να αποδεχθεί την απώλεια της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης. Τρεις μήνες αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατήγαγε ευρεία νίκη στην επαναληπτική ψηφοφορία των δημοτικών εκλογών. Ετσι το AKP και, το κυριότερο, ο αρχηγός του, έχασε την λαϊκή υποστήριξη στην οικονομική πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, επί της οποίας ο Ερντογάν, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το 1994 έως το 1998, έχτισε την άνοδό του μέχρι την προεδρία.
Λίγους μήνες μετά την εκλογική νίκη, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε ότι εκείνοι που ακύρωσαν την εκλογή του ήταν «ηλίθιοι» - επαναλαμβάνοντας την έκφραση που λίγες ώρες πριν είχε χρησιμοποιήσει εναντίον του ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η χρησιμοποίηση αυτού του χαρακτηρισμού στοιχειοθετεί την κατηγορία της «εξύβρισης» που οδηγεί τον Εκρέμ Ιμάμογλου ενώπιον του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας. Η «εξύβριση» έχει γίνει τα τελευταία χρόνια η αγαπημένη κατηγορία της τουρκικής ηγεσιίας που προσπαθεί έτσι να εξουδετερώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους όταν δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για «τρομοκρατία».
Ο Ιμάμογλου απειλείται με ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών και ο δικηγόρος του Κεμάλ Πολάτ εξηγεί ότι οποιαδήποτε καταδίκη σε φυλάκιση άνω του ενός έτους -ακόμη και ποινή ενός έτους και μίας ημέρας - σημαίνει αυτόματη εξαίρεση από την πολιτική ζωή για τέσσερα χρόνια. Ο ίδιος ελπίζει σε επιβολή ποινής προστίμου. Αλλά ο εισαγγελέας ζήτησε τον Απρίλιο την επιβολή ποινής φυλάκισης 15 μηνών κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου.
«Για να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, πρόκειται για πολιτική υπόθεση...οι πλευρές της διαφοράς είχαν μία λεκτική αντιπαράθεση έπειτα από πολιτική διαμάχη. Δεν έγινε καμία αναφορά σε δημόσιο θεσμό», λέει ο δικηγόρος του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θα είναι παρών στην ακροαματική διαδικασία.
Η χειρότερη εξέλιξη είναι πιθανή, εκτιμά ο Σινάν Υλγκέν, διευθυντής του think tank "Edam" με έδρα την Κωνσταντινούπολη. «Ο Εκρέμ Ιμάμογλου είναι ένας από τους βασικούς εν δυνάμει υποψήφιους της αντιπολίτευσης για την προεδρία «και παραμένει δημοφιλής, παρά τα παραστρατήματα», λέει αναφερόμενος στην διαχείριση της χιονοθύελλας που παρέλυσε τον περασμένο Ιανουάριο την τουρκική μεγαλούπολη.
«Η εξουσία είναι πιθανόν να έχει την τάση να τον θέσει εκτός παιγνιδιού. Ο κίνδυνος είναι πραγματικός...και θα συνιστούσε τεχνητή ανάμειξη την δημοκρατική διαδικασία», σημειώνει ο Σινάν Υλγκέν. Στην περίπτωση αυτή «η αντιπολίτευση θα βρεθεί με δεμένα τα χέρια: δεν θα μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να καλέσει σε λαϊκή διαμαρτυρία, φοβούμενη ότι θα της επιρριφθεί η ευθύνη για την καταστολή που θα ακολουθούσε» εξηγεί.
Από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν προχωρήσει σε περισσότερες των 300.000 συλλήψεων, κυρίως στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού, της δικαιοσύνης και μεταξύ της τουρκικής διανόησης. Πλήθος δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, υπερασπιστές δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν πάρει τον δρόμο της εξορίας για να γλιτώσουν το πογκρόμ.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP