«Η νομοθεσία για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων δεν επιτρέπει στο υπουργείο Πολιτισμού παρέμβαση σε ανταλλαγές εκτάσεων, που περιλαμβάνουν προστατευόμενα μνημεία, παρά μόνον, όταν επιχειρείται επέμβαση στα μνημεία ή αλλαγή προορισμού χρήσης των εν λόγω εκτάσεων».
Αυτό τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ περί αδράνειας του υπουργείου του, στην περίπτωση της επίμαχης ανταλλαγής δημοσίων εκτάσεων (που περιλαμβάνουν αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενους από το ΥΠΠΟ) με αμφισβητούμενης κυριότητας εκτάσεις της Μονής Βατοπεδίου.
Ο κ. Λιάπης επικαλέστηκε την κείμενη νομοθεσία, η οποία, όπως τόνισε, έχει συνταχθεί το 2002 επί ΠΑΣΟΚ, και επισήμανε πως «η προστασία, την οποία απολαμβάνει κάθε μνημείο που βρίσκεται σε ακίνητο που μεταβιβάζεται, είναι ανεξάρτητη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενώ οι περιορισμοί που τίθενται, λόγω του χαρακτηρισμού του μνημείου, το ακολουθούν και μετά τη μεταβίβασή του. «Μόνον όταν υπάρχει επέμβαση στα μνημεία ή απόπειρα αλλαγής στη χρήση των εκτάσεων, δικαιούται το υπουργείο Πολιτισμού να παρέμβει» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επανέλαβε πως «η κυβέρνηση έκανε και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, ό,τι είναι νομικά επιτρεπτό, ό,τι είναι συνταγματικά επιβεβλημένο και θα ρίξει φως σε όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης». Αναφερόμενος δε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, υποστήριξε πως πρόκειται για τρικ ώστε να πετύχει την απαλλαγή των δικών του ευθυνών.
Από την πλευρά τους, οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης επέρριψαν ευθύνες τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, υπενθύμισε ότι το κόμμα του έθετε το ζήτημα των ενεργειών της Μονής Βατοπεδίου από το 2003, αλλά τότε, από το ΠΑΣΟΚ, «όχι μόνον Προανακριτική Επιτροπή δεν εζητείτο, αλλ’ ούτε καν ετίθετο το θέμα στη Βουλή. Αν θέλουμε, όμως, να προχωρήσει η πολιτική ζωή, θα πρέπει να ξέρουμε και το "συγγνώμη" και το "μπορεί να έκανα λάθος", την αυτοκριτική»
Απευθυνόμενος στον κ. Λιάπη, του χρέωσε «τεράστιες ευθύνες», καλώντας τον να παρέμβει ώστε «να ακυρωθεί η ανταλλαγή και να προχωρήσουμε σε άμεση αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, συμφώνησε με προηγούμενη κρίση του Πάνου Παναγιωτόπουλου (ΝΔ) πως «οι ρίζες του σκανδάλου είναι πράσινες», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «κάποιοι δικοί σας καρπώθηκαν οφέλη από την όλη υπόθεση».
Και ο κ. Σκυλλάκος από το ΚΚΕ κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα, υπογραμμίζοντας πως «οι ορεινοί όγκοι, τα δάση, οι λίμνες, οι παραλίες πρέπει να χαρακτηριστούν εξαρχής δημόσια περιουσία, ανεξάρτητα αν υπάρχουν φιρμάνια της τουρκοκρατίας ή χρυσόβουλα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ