Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά αναβαθμισμένη ήταν η φετινή ΔΕΘ, με περίπου 1.500 εκθέτες από Ελλάδα και άλλες 19 χώρες και με πρωταγωνιστικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Τιμώμενης Χώρας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά αναβαθμισμένη ήταν η φετινή ΔΕΘ, με περίπου 1.500 εκθέτες από Ελλάδα και άλλες 19 χώρες και με πρωταγωνιστικό ρόλο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως Τιμώμενης Χώρας. Μια συμμετοχή που θα μείνει με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΔΕΘ, καθώς «γέννησε» προσδοκίες για μεγάλες επενδύσεις των ΗΑΕ στην Ελλάδα, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.000 ραντεβού μεταξύ ελληνικών και εμιρατινών επιχειρήσεων.
Η κατεύθυνση για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών επενδυτικών δεσμών είχε χαραχθεί, βέβαια, νωρίτερα από την κυβέρνηση. Ωστόσο, η ίδια η ΔΕΘ αποτέλεσε καίριο εφαλτήριο για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Όπως ακριβώς έγινε και με τον ρόλο που διαδραμάτισε η ΔΕΘ του 2018, που είχε Τιμώμενη Χώρα τις ΗΠΑ, για τη μετέπειτα προσέλκυση επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών νέων τεχνολογιών στην πόλη, που αποτελούν πλέον πραγματικότητα.
Πριν ακόμη την πραγματοποίηση της φετινής ΔΕΘ, fund από τα ΗΑΕ εκδήλωσε ενδιαφέρον για το μεγάλο έργο της ανάπλασης της Έκθεσης, ενώ κατά τη διάρκειά της εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τα ΗΑΕ για τη δημιουργία logistics center στη δυτική Θεσσαλονίκη, κατά προτεραιότητα στο Στρατόπεδο Γκόνου, που προωθεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, ως πύλη εισόδου προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ στα Βαλκάνια.
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να δουλέψει εφεξής με… ρυθμούς ΔΕΘ για τα έργα αυτά όλος ο κρατικός μηχανισμός. Και ειδικά για το Στρατόπεδο Γκόνου η νέα μελέτη για την αξιοποίησή του που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη ότι ο κύριος λόγος που είχε αποτύχει η αξιοποίηση της ίδιας έκτασης στο όχι μακρινό παρελθόν -συγκεκριμένα το 2018δεν ήταν άλλη, όπως επισημαίνουν στη «Ν» εξαγωγικοί κύκλοι, από την επιλογή τότε το εγχείρημα του logistics center να συνδυαστεί με Ελεύθερη Ζώνη.