Απόψεις
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022 13:15

Τέλος στην εποχή των θαυμάτων

Σταχυολογούμε από το Bloomberg: «Οι κεντρικές τράπεζες φέρνουν πόνο αυξάνοντας τα επιτόκια για να πλήξουν τον πληθωρισμό… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομισματικό φάρμακο θα βλάψει. Το ερώτημα είναι πόσο;», διερωτάται το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων σε κύριο άρθρο του.

Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]

Σταχυολογούμε από το Bloomberg: «Οι κεντρικές τράπεζες φέρνουν πόνο αυξάνοντας τα επιτόκια για να πλήξουν τον πληθωρισμό… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το νομισματικό φάρμακο θα βλάψει. Το ερώτημα είναι πόσο;», διερωτάται το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων σε κύριο άρθρο του.

Παραδέχεται άλλωστε ότι «το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού πληθωρισμού προέρχεται από ενεργειακά και άλλα σοκ προσφοράς, που οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούν να ελέγξουν». Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανική Handelsblatt: «Ο φόβος μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης επικρέμεται στις αγορές».

Το φανάρι δείχνει κόκκινο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε τεχνική ύφεση εδώ και δύο τρίμηνα και υπάρχει κίνδυνος διολίσθησης σε κλασική ύφεση. Στην Ευρώπη, η επικείμενη ύφεση είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο σοβαρή από ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς η αύξηση των τιμών της ενέργειας είναι σημαντικά υψηλότερη. Ίσως, το μόνο πράγμα που είναι ευχάριστο είναι ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού χαλαρώνουν σιγά σιγά.

Για την αύξηση των τιμών δεν ευθύνονται βέβαια μόνο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι επακόλουθες δυτικές κυρώσεις, αλλά και εγχώριοι παράγοντες στην ευρωζώνη. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο-δηλαδή σχεδόν τέσσερις μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν ήδη 6% , κατά μέσο όρο.

Σήμερα, τα νοικοκυριά και οι εταιρείες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ήδη πληθωρισμό-ρεκόρ και ελλείψεις προμηθειών. Το επίκεντρο είναι πλέον όλο και περισσότερο στην προετοιμασία για πιθανή μείωση του εφοδιασμού της ενέργειας. Οι έρευνες από τις περισσότερες επιχειρήσεις, δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώνεται από τον Ιούλιο. Δεν υπάρχουν σχεδόν σημάδια επικείμενης βελτίωσης.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι οικονομικές προοπτικές δεν ωφελούν τη βιομηχανία στην Ευρώπη. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν, καθώς είναι σαφές ότι η αύξηση των επιτοκίων από την Fed την Τετάρτη δεν θα είναι η τελευταία. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι πιέσεις στην Ευρωζώνη και για τη στήριξη του ευρώ.  

Η ΕΚΤ βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός μακρού και πιθανώς επίπονου ταξιδιού, με άλλες δύο έως τέσσερις αυξήσεις, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 2%. Αλλά, παρ' όλα αυτά, η ελπίδα της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο αποδεκτό 2% μόνο το 2024. Μέχρι τότε, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα βρίσκονται στο «τρενάκι του τρόμου». Και ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο. Η εποχή των θαυμάτων έχει άλλωστε, τελειώσει…