Κόσμος
Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 20:31

Ρωσία: Η τραγουδίστρια Άλλα Πουγκατσιόβα επικρίνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Η ρωσίδα τραγουδίστρια Άλλα Πουγκατσιόβα, βασίλισσα της σοβιετικής ποπ μουσικής και σούπερ σταρ του ρωσικού βαριετέ εδώ και δεκαετίες, κατήγγειλε σήμερα τη σύγκρουση στην Ουκρανία λέγοντας πως στρατιώτες σκοτώνονται «για απατηλούς στόχους», την ώρα που το Κρεμλίνο προχωρεί στην καταστολή κάθε κριτικής.

Η ρωσίδα τραγουδίστρια Άλλα Πουγκατσιόβα, βασίλισσα της σοβιετικής ποπ μουσικής και σούπερ σταρ του ρωσικού βαριετέ εδώ και δεκαετίες, κατήγγειλε σήμερα τη σύγκρουση στην Ουκρανία λέγοντας πως στρατιώτες σκοτώνονται «για απατηλούς στόχους», την ώρα που το Κρεμλίνο προχωρεί στην καταστολή κάθε κριτικής.

Στο λογαριασμό της στο Instagram, τον οποίο ακολουθούν σχεδόν 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι, η 73χρονη Άλλα Πουγκατσιόβα αντέδρασε στην ανακοίνωση, την Παρασκευή, ότι ο σύζυγός της, ο ηθοποιός Μαξίμ Γκάλκιν, περιελήφθη στον περιβόητο κατάλογο των «πρακτόρων του εξωτερικού» στη Ρωσία.

«Σας ζητώ να με κατατάξετε μεταξύ των πρακτόρων του εξωτερικού της αγαπημένης χώρας μου», έγραψε η Άλλα Πουγκατσιόβα σε μήνυμά της, το οποίο απευθύνει στο ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Διότι είμαι αλληλέγγυα με το σύζυγό μου, έναν άνθρωπο έντιμο, ακέραιο και ειλικρινή, έναν αληθινό ρώσο πατριώτη, αδιάφθορο, ο οποίος επιθυμεί η Πατρίδα του να ευημερεί και να ζει με ειρήνη», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο σύζυγός της επιθυμεί στη Ρωσία «την ελευθερία της έκφρασης και το τέλος του θανάτου των αγοριών μας για απατηλούς στόχους, που κάνουν τη χώρα μας παρία και πιο βαριά τη ζωή των πολιτών μας», συνέχισε.

Ο Μαξίμ Γκάλκιν, ο οποίος επέκρινε ανοικτά τη στρατιωτική εκστρατεία στην Ουκρανία, βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η Άλλα Πουγκατσιόβα είναι από τη σοβιετική περίοδο η βασίλισσα της ρωσόφωνης ποπ και εξακολουθεί να θεωρείται μία από τις διασημότερες τραγουδίστριες της πρώην ΕΣΣΔ.

Μέχρι τώρα δεν είχε αναφερθεί δημόσια στη σύγκρουση. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν πάντως αναφέρει πως είχε φύγει από τη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσης.

Πρόσφατα πέρασε και πάλι από τη Μόσχα και εθεάθη στις 3 Σεπτεμβρίου στην κηδεία του τελευταίου σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος είχε επιχειρήσει στα χρόνια του 1980 να εισαγάγει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Οι ρωσικές αρχές έχουν τιμωρήσει με χιλιάδες πρόστιμα, αλλά και με ποινές φυλάκισης, κάθε κριτική στην εισβολή στην Ουκρανία. Ρώσοι καλλιτέχνες, που κατήγγειλαν τη σύγκρουση, είδαν συναυλίες τους να ματαιώνονται στη χώρα.

Η Άλλα Πουγκατσιόβα έχει συναντήσει επανειλημμένα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όμως ουδέποτε τον υποστήριξε ανοικτά.

Ο πολιτικός επιστήμονας Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην λογογράφος του Πούτιν, έκανε λόγο για ένα «χαστούκι» στο Κρεμλίνο.

«Αν εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα σημαντικοί άνθρωποι γύρω από τους οποίους υπάρχει συναίνεση, τότε φυσικά η Πουγκατσιόβα είναι ένας απ' αυτούς», έγραψε ο Γκαλιάμοφ στο Telegram.

Η Πουγκατσιόβα έμενε πάντα μακριά από την πολιτική, επισήμανε. Η ξαφνική πολτικοποίησή της μπορεί να δημιουργήσει στην κοινωνία ένα αίσθημα, που οι αρχές μπορεί να αντιληφθούν ως απειλητικό, ότι «φτάνει πιά», τονίζει ο Γκαλιάμοφ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters