Κοινωνία
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 18:28

ΤΑΥΦΕ: Οι παροχές του Ταμείου στο επίκεντρο της δεύτερης διαδικτυακής συζήτησης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη live διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη του του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ) την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, η οποία αυτή τη φορά ήταν εστιασμένη στις παροχές του Ταμείου.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη live διαδικτυακή συζήτηση με τα μέλη του του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΑΥΦΕ) την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, η οποία αυτή τη φορά ήταν εστιασμένη στις παροχές του Ταμείου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Γεράσιμος Κονιδάρης, εντεταλμένος Διευθύνων Σύμβουλος, ο Νίκος Μάινας, αντιπρόεδρος του ΔΣ - υπεύθυνος για τις Παροχές και η Αθανασία Λαμπρινέα, διευθύντρια Παροχών του ΤΑΥΦΕ.

Ο κ. Γεράσιμος Κονιδάρης, επισήμανε ότι «παρουσιάστηκε μια συνοπτική εικόνα της κατεύθυνσης που θέλουμε να δώσουμε στο Ταμείο, μετά από την έγκριση του νέου οικονομικού συστήματος από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή».

Τόνισε ότι «τα ασφαλιστικά ζητήματα είναι σύνθετα και δεν αρκεί μια ωριαία ή δίωρη συζήτηση για να συζητηθούν σε όλο τους το βάθος», συμπληρώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που το ασφαλιστικό, τα ζητήματα συντάξεων, εφάπαξ κ.λπ. είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας πολλά χρόνια τώρα.

«Ανοίξαμε έναν διάλογο», επισήμανε ο κ. Κονιδάρης, «που θα τον συνεχίσουμε. Θα είναι μακρύς ο δρόμος. Θα είναι μαραθώνιος ενημέρωσης. Τακτικά πλέον θα είμαστε κοντά σας», είπε αναφερόμενος στους ασφαλισμένους.

«Σας θέλουμε μαζί μας, να ρωτάτε, να συμμετέχετε». «Πολλές λέξεις ίσως τις ακούτε για πρώτη φορά» είπε, και «δεν είναι μόνο η λέξη έλλειμμα, είναι οι αναλογιστικές μελέτες, είναι οι επενδύσεις, είναι τα έσοδα, είναι το 5ετές business plan κ.λπ.».

Στη συνέχεια, ο κ. Κονιδάρης απαντώντας σε ερωτήσεις ασφαλισμένων παρουσίασε αναλυτικά σε ποιους παράγοντες οφείλεται το έλλειμμα που προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες. «Σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο κ. Κονιδάρης, «τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν επαγγελματική διαχείριση. Στην Ελλάδα ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει επαγγελματική διαχείριση. Ανάθεση κάνουμε σε τράπεζες, σε ΑΕΔΑΚ τραπεζών να κάνουν επαγγελματική διαχείριση.  Εμείς ως Ταμείο, όπως είπε και ο πρόεδρος στην πρώτη μας ζωντανή συζήτηση, προχωράμε στη δημιουργία ΑΕΔΑΚ.  Γιατί το κάνουμε;  Για να έχουμε επαγγελματική και ασφαλή διαχείριση των αποθεματικών, των εισφορών σας. Και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βεβαίως και θα μας δώσει την άδεια αυτή που επιβάλλεται και το υπουργείο θα συναινέσει μαζί με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή στην έκδοση της άδειας», τόνισε ο κ. Κονιδάρης. «Αντί να αποφασίζει ένα Δ.Σ., που δεν είναι επαγγελματίες - όσο καλές γνώσεις κι αν έχουν - ή μια επενδυτική επιτροπή, να αποφασίζουν επαγγελματίες διαχειριστές, οι οποίοι θα ελέγχονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κονιδάρης.

Η κ. Λαμπρινέα έκανε μια αναλυτική παρουσίαση με κάρτες, πίνακες και παραδείγματα, ξεκινώντας από την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΑΥΦΕ, τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, τον τρόπο που υπολογίζονται, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις χορήγησης του εφάπαξ και στον υπολογισμό του ύψους του για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Η κ. Λαμπρινέα έκανε ειδική αναφορά στην πρόβλεψη του νόμου 4093/2012 που επέβαλε μείωση της εφάπαξ παροχής για τους παλαιούς ασφαλισμένους κατά 63,91% και υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με το καταστατικό μας πρέπει να εκπονούμε αναλογιστικές μελέτες και με βάση τα πορίσματα, αν χρειάζεται, να μειώνουμε περαιτέρω την παροχή. Δεν έχουμε εφαρμόσει τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών», είπε και πρόσθεσε ότι «τόσο με την ιδρυτική μελέτη, με την οποία συστήθηκε το Ταμείο, όσο και με τις επόμενες 7 μελέτες, παίρνοντας το χειρότερο σενάριο, βλέπουμε ότι θα χρειαζόταν είτε να αυξήσουμε τις εισφορές κατά ένα ποσοστό 50,63% κατά μέσο όρο, είτε να μειώσουμε επιπλέον τις παροχές σε ένα ποσοστό, κατά μέσο όρο, 32,33%».

Το Ταμείο δεν έχει εφαρμόσει αυτές τις μελέτες», τόνισε η κ. Λαμπρινέα, υπογραμμίζοντας ότι ήθελε πρώτα να κλείσει τις πρωτογενείς εκκρεμότητες που είχε, να έχει σαφή εικόνα των οικονομικών του δεδομένων, αλλά και να δούμε τι επιπτώσεις έφερε η κρίση στις ζωές των ασφαλισμένων».

Και συμπλήρωσε ότι «έχουμε επιλέξει να λειτουργούμε με το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης και είμαστε σε συνεννόηση με την Αναλογιστική Αρχή, περιμένοντας κάποιες οδηγίες, ώστε να δούμε αν μεταβαίνοντας σε αυτό το σύστημα θα μπορέσουμε να μην επιβάλουμε στη γενιά που ήδη έχει υποστεί τη μείωση του νόμου 4093/2012 κάποια επιπλέον μείωση».

Στη συνέχεια, παρουσίασε κάποια ενδεικτικά παραδείγματα εφάπαξ που εισπράττουν σήμερα οι ασφαλισμένοι, αντιπαραβάλλοντάς τα με τα ποσά που θα έπαιρναν αν εφαρμοζόταν η προβλεπόμενη από την αναλογιστική μελέτη μείωση.

Ο αντιπρόεδρος Νίκος Μάινας κάλεσε τους ασφαλισμένους να μην πιστεύουν αναρτήσεις που γίνονται από τρίτους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν σε αναληθή και ανακριβή οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία για το Ταμείο, χωρίς, μάλιστα να έχει προηγηθεί θεσμικά ερώτηση, ώστε το Ταμείο να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει και αν απαντήσει δεν αναρτάται η απάντησή του, σημείωσε.

«Τα κίνητρα αυτών των σκωπτικών κυρίως αναρτήσεων», συνέχισε ο κ. Μάινας, «είναι γνωστά. Θέλω να επισημάνω ότι το Ταμείο είναι οργανισμός υποχρεωτικής ασφάλισης, δεν είναι χώρος για συνδικαλιστικές ή, ακόμα χειρότερα, κομματικές αντιπαραθέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η σχέση επικοινωνίας που προσπαθούμε να θεσμοθετήσουμε έχει ως κύριο στόχο να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ασφαλισμένο, σε όλη την επικράτεια, να έχει πλήρη και σωστή ενημέρωση για κάθε θέμα που σχετίζεται με το Ταμείο του».

Η επόμενη live συζήτηση του ΤΑΥΦΕ με τους ασφαλισμένους θα γίνει την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 20.00 και θα ασχοληθεί με την επαγγελματική διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου και την ίδρυση επενδυτικού φορέα, τα οποία θα αναλυθούν από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου.