«Το ταξίδι της σταγόνας» είναι το πρώτο παραμύθι της σειράς γνώσεων «Περιβαλλοντικές ιστορίες» από την καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου και την Ελληνοεκδοτική.
«Το ταξίδι της σταγόνας» είναι το πρώτο παραμύθι της σειράς γνώσεων «Περιβαλλοντικές ιστορίες» από την καθηγήτρια Νίκη Ευελπίδου και την Ελληνοεκδοτική.
Η Σταγόνα μας διηγείται το πιο περίεργο ταξίδι της. Ήταν Αύγουστος, μέρα μουντή. Σύννεφα γκρίζα μαζεύτηκαν πολλά, λες κι ήταν χειμώνας. Άρχισε μια δυνατή βροχή. Το ταξίδι της Σταγόνας προς τη γη ήταν πολύ σύντομο. Έπεσε με φόρα και δημιούργησε έναν μικρό κρατήρα. Γύρω της έπεσαν κι άλλες σταγόνες. Ήταν πολλές. Τόσες που έφτιαξαν μια λιμνούλα. Μια λιμνούλα που όλο και μεγάλωνε.
Από πιο ψηλά έρχονταν όλο και πιο πολλές και ορμητικές σταγόνες. Μια ξέφρενη πορεία είχε αρχίσει. Μαζί τους κυλούσαν πέτρες, χώματα, κλαδιά, δέντρα. Όλα έπεφταν πάνω στη Σταγόνα με μεγάλη ορμή, καθώς ορμούσαν από την πλαγιά του βουνού. Επιτέλους! Πεδιάδα μπροστά. Και θάλασσα. Το σύνηθες τέλος των σταγόνων. Αλλά όχι αυτή τη φορά. Οι σταγόνες όρμηξαν στην πεδιάδα με τεράστια ορμή. Δεν υπήρχε τίποτα να τις σταματήσει. Δεν υπήρχαν δέντρα να ανακόψουν τη δύναμή τους. Και κάποιοι είχαν κλείσει με κτίρια και δρόμους τον… δρόμο του νερού προς τη θάλασσα. Έτσι, η ορμή του νερού μπήκε στις πολιτείες των ανθρώπων. Σπίτια, αυτοκίνητα, άνθρωποι, όλα παρασύρονταν από το νερό. Η καταστροφή ήταν μεγάλη. Και από κάπου έπρεπε να αρχίσουμε να ξαναφτιάχνουμε σωστά τα πράγματα. Ίσως από τα παιδιά…
Η Νίκη Ευελπίδου, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, γράφει μια πολύ αξιόλογη και ευτυχώς διαφορετική ιστορία για τον κύκλο του νερού που έχει ταλαιπωρηθεί από μέτριες, διδακτικές ιστορίες. Η συγγραφέας θέτει ως αφηγήτρια μια σταγόνα, δημιουργώντας έτσι αμεσότητα με μια εκ των έσω ηρωίδα, καθώς αυτή ξεκινά το ταξίδι της από ένα σύννεφο. Μόνο που εδώ το παιχνιδάκι του κύκλου του νερού δεν κάνει κύκλο. Ανακόπτεται από τα εγκληματικά λάθη των ανθρώπων, οι οποίοι δίχως μνήμη κι αυτοί, ξεχνούν ότι το νερό έχει μνήμη, ξέρει από πού περνούσε για εκατομμύρια χρόνια και θα αναζητήσει πάση θυσία διέξοδο. Κι αν αυτή τη βρει μέσα από τις οργανωμένες πολιτείες των ανθρώπων, έλεος δεν θα δείξει. Θα ξεσπάσει. Γιατί η φύση δεν τιμωρεί. Πολύ απλά δεν έχει αισθήματα, δεν νοιάζεται. Θα κάνει αυτό που πρέπει δίχως τις δικές μας κουραστικές ιδεοληψίες.
Η ιστορία της συγγραφέα, πέρα από την αμεσότητα, διακρίνεται για την δυναμική αποτύπωση του τριών τετάρτων κύκλου του νερού, της ανάδειξης των λαθών και της ανακοπής της πορείας του, τους προβληματισμούς που τίθενται, την μικρή αχτίδα ελπίδας από τα παιδιά που είναι η μόνη λύση για να αλλάξει ο κόσμος ο παλιός. Αρωγός της είναι η αφαιρετική, διεισδυτική και εικαστικά πολύ προσεγμένη εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto, η οποία με χάρη, παιδικότητα και καλαισθησία προσέγγισε όμορφα την ιστορία, έθεσε επιπρόσθετα οπτικά στοιχεία προς παρατήρηση έξτρα αφήγηση και δημιούργησε ένα αξιοπρόσεκτο πεδίο οπτικής εξερεύνησης από τους αναγνώστες.
Η σειρά «Περιβαλλοντικές ιστορίες» που εγκαινιάζεται με αυτό το βιβλίο, στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων φυσικής γεωγραφίας, περιβάλλοντος και γεωλογίας μέσα από ιστορίες εμπνευσμένες από αληθινά γεγονότα οι οποίες περιγράφουν απλουστευμένα πραγματικές διεργασίες που συμβαίνουν στη φύση, αφετέρου, να κατανοήσουν πως στη φύση, όπως και στη ζωή γενικότερα, κάθε δράση οδηγεί σε μια αντίδραση, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν σκεπτόμενοι και ευαισθητοποιημένοι ενήλικες.
Η ιστορία της Νίκης Ευελπίδου είναι εμπνευσμένη, λοιπόν, από την καταστροφική πλημμύρα της 9ης Αυγούστου 2020 στην Εύβοια όπου υψηλές ποσότητες βροχής και έντονη κεραυνική δραστηριότητα προκάλεσαν μια πρωτόγνωρη βροχόπτωση οκτώ και πλέον ωρών που οδήγησε αρχικά στην υπερχείλιση του Λήλαντα, του Μεσσαπίου και του ρέματος Πολιτικών. Αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος 8 ανθρώπων, ζημιές σε 2.500 σπίτια, καταστροφές σε καλλιέργειες, άλλες επιχειρήσεις και υποδομές.
Η έκδοση πλαισιώνεται από αφηγηματικούς χάρτες μέσω σάρωσης του εμπεριεχόμενου QR-CODE οι οποίοι συνδυάζουν κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο και ξεναγούν παραστατικά τους αναγνώστες στις περιοχές, τα γεγονότα και τις καταστάσεις που ενέπνευσαν το βιβλίο.
Πρόκειται για μια πλήρη έκδοση που μπορεί να διαβαστεί και να οδηγεί σε διαδραστική προσέγγιση του ζητήματος του νερού, της ακραίας δόμησης, της καταστροφής των δρόμων του νερού και όλων των παράπλευρων παραμέτρων που σχετίζονται με το θέμα.