Πολιτική
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008 12:27

ΚΚΕ: «Ναι» σε Προανακριτική και Εξεταστική

Την αποφασή του να ψηφίσει υπέρ της σύστασης τόσο Εξεταστικής όσο και Προανακριτικής Επιτροπής, ανακοίνωσε το ΚΚΕ. «Και μόνη η παραίτηση των εισαγγελέων επιβάλλει να ζητηθεί, παράλληλα με την Εξεταστική Επιτροπή, σύσταση Προανακριτικής», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την αποφασή του να ψηφίσει υπέρ της σύστασης τόσο Εξεταστικής όσο και Προανακριτικής Επιτροπής, « για να μη γίνει συμψηφισμός και να μην συγκαλυφθεί τίποτε», ανακοίνωσε το ΚΚΕ.

Όπως υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ ανεξαρτήτως παραγραφής δεν πρόκειται να χαριστεί «ούτε στην κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που επίσης διαχειρίστηκε αρνητικά το ζήτημα του Βατοπεδίου, και σήμερα προσπαθεί να συγκαλύψει τις ευθύνες του».

Με αφορμή την παραίτηση των δύο εισαγγελέων, το ΚΚΕ εκτιμά ότι κατά την διενέργεια της έρευνας έγιναν προσπάθειες να υποβαθμιστούν στοιχεία που τουλάχιστον έδειχναν αποχρώσες ενδείξεις για ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης της ΝΔ και γι αυτό θεωρεί ότι και μόνη η παραίτηση των εισαγγελέων επιβάλλει να ζητηθεί, παράλληλα με την Εξεταστική Επιτροπή, σύσταση Προανακριτικής.

Το ΚΚΕ ζητεί, αμέσως μετά την συγκρότηση της Εξεταστικής, να δοθεί ταυτόχρονα το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, ώστε να γίνει γνωστό για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις.

« Η άμεση επίδοση του πορίσματος στην Εξεταστική και γενικότερα στον πρόεδρο της Βουλής -σημειώνεται- διευκολύνει την άμεση συζήτηση για την προανακριτική».

«Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν συντόμευση των χρονικών διαδικασιών, άμεση αντίδραση. Έτσι, μέχρι την Παρασκευή να γίνει δυνατή η εξακρίβωση της στάσης και της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να κρυφθεί πίσω από την μη ύπαρξη πορίσματος, συμψηφίζοντας την παραίτηση των εισαγγελέων με την συγκρότηση μόνο Εξεταστικής επιτροπής», επισημαίνει το ΚΚΕ και τονίζει πως η παράδοση του πορίσματος δημιουργεί άλλα δεδομένα έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα κώλυμα για τη σύσταση και της Προανακριτικής, «όχι μόνο άμεσα αλλά και στο μέλλον, με το επιχείρημα ότι έχει απορριφθεί άρα δεν μπορεί να υποβληθεί νέο αίτημα για την συγκρότησή της».

Το ΚΚΕ ψηφίζοντας για τη σύσταση και των δύο επιτροπών θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη συγκαλυφθεί τίποτε, να μη γίνει συμψηφισμός, τονίζεται. «Δεν πρόκειται να διστάσουμε ούτε να φοβηθούμε την απόδοση ποινικών ευθυνών. Θα αντιπαλέψουμε να επαναληφθεί αυτό που έχει γίνει κατά κόρον, τα στοιχεία είτε να σβήνονται, είτε να μένουν έξω από την διερεύνηση, και τελικά κανείς να μη τιμωρείται, να γίνεται συμψηφισμός ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.