Ο πεπλατυσμένος διαστημικός βράχος που προέρχεται από άλλο αστρικό σύστημα του γαλαξία μας αποτελεί συνεχές αντικείμενο ερευνών.
Μία μελέτη που θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση « Astronomy and Astrophysics» από ομάδα κινέζων επιστημόνων απορρίπτει τη θεωρία του Άβι Λόεμπ, καθηγητή στο Τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος υποστηρίζει σε βιβλίο του ότι ένας μυστηριώδης αστεροειδής που εντοπίστηκε πριν από πέντε έτη να κυκλοφορεί στο ηλιακό μας σύστημα αποτελεί «διαστημικό σκουπίδι» ενός εξελιγμένου εξωγήινου πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα ο Λόεμπ εκτιμά ότι αυτός πεπλατυσμένος διαστημικός βράχος είναι τεχνητό αντικείμενο πιθανότατα κάποιου είδους διαστημόπλοιο το οποίο για κάποιο λόγο αφέθηκε από τους κατόχους του να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτο στον γαλαξία μας.
Οι κινέζοι επιστήμονες μελετώντας τον αστρεοειδή αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα ίχνος σε αυτόν που να υποδεικνύει ότι διαθέτει μηχανισμούς κίνησης μέσω της χρήσης της ηλιακής ενέργειας που θεωρητικώς σε περίπτωση που ήταν πράγματι ένα UFO θα χρησιμοποιούσε (και) τέτοιου είδους μηχανισμό.
Τα χαρακτηριστικά αυτού του διαστημικού αντικειμένου (σχήμα, ταχύτητα, τροχιά, σύνθεση κ.α.) είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των άλλων διαστημικών βράχων που κυκλοφορούν στο ηλιακό μας σύστημα για αυτό και έχουν αναπτύχθει διάφορες θεωρίες.
Όπως διαπιστώθηκε πρόκειται για ένα αστεροειδή που ταξίδεψε από κάποιο αστρικό σύστημα και εισήλθε στο δικό μας. Το πεπλατυσμένο σχήμα του έκανε πολλούς ακόμη και διάσημους επιστήμονες να θέσουν θέμα εξωγήινων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνητό και όχι φυσικό αντικείμενο.
Το αντικείμενο αυτό ονομάστηκε Οουμουαμούα («Αγγελιαφόρος από μακριά» στη γλώσσα της Χαβάης) και κάποιες παρατηρήσεις οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κομήτη, μέρος του οποίου εξαερώθηκε μετά το πέρασμα κοντά από τον Ήλιο.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Γέιλ και του Πανεπιστημίου του Σικάγο υποστηρίζουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal Letters» ότι Οουμουαμούα δεν είναι ούτε διαστημόπλοιο, ούτε αστεροειδής, ούτε κομήτης αλλά ένα παγόβουνο υδρογόνου όπως το χαρακτηρίζουν.
Naftemporiki.gr