Για αυξανόμενες αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει κοινή προσφορά με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 κάνει λόγο το Politico.
Για αυξανόμενες αντιδράσεις σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει κοινή προσφορά με την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030 κάνει λόγο το Politico.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα εαν η προσφορά προχωρήσει η Ελλάδα θα συνεργαστεί με δύο χώρες που έχουν καταδικαστεί ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διακρίσεις κατά των γυναικών, βίαιη μεταχείριση εργαζομένων, κυρίως σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, και βασανιστήρια —ακόμα και δολοφονίες— των επικριτών τους,
«Ως ένα από τα μέρη της κοινής προσφοράς για το τουρνουά των 48 ομάδων το 2030, η Ελλάδα θα μπει στο στόχαστρο για την δική της στάσης έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών, ενώ θα συσχετισθεί με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτος δεσμεύονται κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο Μινκυ Γουόρντεν διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.
Ο Γουόρντεν κάνει λόγο για ελιγμούς Σαουδικής Αραβίας να ξεπλύνει την κακή της φήμη τους μέσω δημοφιλών αθλητικών γεγονότων λαμπερά και δημοφιλή αθλητικά γεγονότα και αστέρια.
Παράλληλα ο Ρόναν Ιβέιν, εκτελεστικός διευθυντής της Football Supporters Europe, που εκπροσωπεί φιλάθλους σε όλη την ήπειρο, δήλωσε: «Ένα τουρνουά τριών ηπείρων όπως αυτό θα είχε απίστευτο κόστος και τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα. Πολλοί είναι αυτοί που δεν θέλουν να συσχετιστούν με αυτό το είδος τρελού έργου».
«Δεν υπάρχει περίπτωση η FIFA να προστατεύσει τα δικαιώματα των φιλάθλων σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία», είπε επίσης «Είναι πολύ αλληλοεξαρτώμενοι γιατί χρειάζονται τα χρήματά τους».
«Από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή» αναφέρει επίσης το Politico.
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές. Η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία. και τον Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφτηκε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία Κασόγκι, σύμφωνα με αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».
«Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Η FIFA και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν» αναφέρει τέλος το δημοσίευμα.