Κόσμος
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 07:58

Ιράκ: Προειδοποίηση Γκέϊτς για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέϊτς προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι οι συνέπειες εάν η προταθείσα συμφωνία για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής πριν το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι «πολύ δραματικές».

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέϊτς προειδοποίησε χθες Τρίτη ότι οι συνέπειες εάν η προταθείσα συμφωνία για τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας αυτής πριν το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι «πολύ δραματικές». Αυτό δήλωσε ο Γκέϊτς σε συνέντευξή που παραχώρησε σε τρία ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Εάν η λεγόμενη συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων (SOFA) δεν τεθεί νομικά σε ισχύ πριν τη λήξη της εντολής που έχει δοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις από τον ΟΗΕ στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αμερικανικός στρατός «βασικά θα σταματήσει να κάνει οτιδήποτε» στο Ιράκ, είπε ο Γκέϊτς.

Μετά από πολύμηνες, λεπτομερειακές, δύσκολες διαπραγματεύσεις η Ουάσινγκτον και η Βαγδάτη κατέληξαν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα. Όμως η κύρωσή της εναπόκειται στα κοινοβούλια των δύο κρατών. Η συμφωνία θα αποτελέσει νομική βάση για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ μετά την 31η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο αρκετοί Ιρακινοί πολιτικοί, βουλευτές και πνευματικοί έχουν τοποθετηθεί ήδη εναντίον της συμφωνίας, που χαρακτηρίζουν ως καταπάτηση της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, ενώ μέλη του υπουργικού συμβουλίου καλούν επίμονα να υπάρξουν τροποποιήσεις στο κείμενο.

Παρόλα αυτά ο Γκέϊτς είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει με "μεγάλη διστακτικότητα" κάθε πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης του κειμένου. "Δεν έχουμε βροντήξει την πόρτα, αλλά θα έλεγα ότι είναι κλειστή. Αυτό που έχουμε θα το αποκαλούσα τελικό σχέδιο", δήλωσε.

Νωρίτερα χθες ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπαρί είχε δηλώσει ότι η συμφωνία είναι απίθανο να εγκριθεί από την βουλή του Ιράκ πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ την 4η Νοεμβρίου.

Γκουντάναμο

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γκέϊτς δήλωσε ότι η φυλακή στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην Ακτή Γκουαντάναμο δεν αναμένει να κλείσει πριν ο απερχόμενος πρόεδρος Τζωρτζ Ου. Μπους ολοκληρώσει τη θητεία του (σ.σ. την 20ή Ιανουαρίου 2009), και πρόσθεσε ότι ο επόμενος πρόεδρος και το Κογκρέσο θα πρέπει να σπεύσουν να διακόψουν την λειτουργία της.

Ο Γκέϊτς, που έχει ταχθεί υπέρ του κλεισίματος της φυλακής αφότου ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2006, χαρακτηρίζει το Γκουαντάναμο ως «μεγάλο βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το θέμα αποκλείεται να τεθεί εν μέσω του τεταμένου κλίματος εν όψει των εκλογών της 4ης Νοεμβρίου, δήλωσε ο Γκέϊτς, όμως θα πρέπει «να αντιμετωπιστεί νωρίς από την επόμενη κυβέρνηση«, πιθανώς «με νόμο».

Τόσο ο Μπαράκ Ομπάμα όσο και ο Τζον Μακέϊν έχουν ταχθεί υπέρ του κλεισίματος της φυλακής όπου εγκλείστηκαν ύποπτοι ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, πρακτική που προκάλεσε την κατακραυγή οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.