Δημοπρατήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο, ανεβάζοντας τις δημοπρατήσεις τέτοιων έργων σε 25 συνολικά στη χώρα την τελευταία τριετία.
Δημοπρατήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο άλλες τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, σε Πάτρα, Σαντορίνη και Τήνο, ανεβάζοντας τις δημοπρατήσεις τέτοιων έργων σε 25 συνολικά στη χώρα την τελευταία τριετία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εξέλιξη αυτή πιστοποιεί τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια για να αποκτήσει τις αναγκαίες υποδομές στη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε αυτή να γίνεται με τρόπο φιλικό στο περιβάλλον, σύμφωνα με τις κοινοτικούς στόχους. Έτσι αναμένεται να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και να μειωθούν σημαντικά τα ποσοστά ταφής.
Ο προϋπολογισμός των τριών έργων που δημοπρατήθηκαν ανέρχεται σε 68,5 εκατ. ευρώ.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Πάτρας, προϋπολογισμού 44,5 εκατ. ευρώ, είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων σύμμεικτων αποβλήτων και 8.100 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του για έξι έτη. Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων της ΠΕ Αχαϊας και το έργο δημοπρατήθηκε από τον δήμο Πατρέων.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Σαντορίνης και των λοιπών υποδομών, όπως ΧΥΤΥ, έχει προϋπολογισμό 17,5 εκατ. ευρ, θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο ανάδοχος θα αναλάβει τη λειτουργία της για 27 έτη. Θα δέχεται όλα τα ρεύματα αποβλήτων και θα έχει συνολική δυναμικότητα περίπου 27.000 τόνων. Το έργο δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δικαιούχος είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.
Η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων της Τήνου αφορά σε διαχείριση βιοαποβλήτων και δημιουργία ΧΥΤΥ. Έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη λειτουργία της για έξι έτη. Δικαιούχος είναι ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ενώ το έργο δημοπρατήθηκε επίσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε πως «προωθούμε αποφασιστικά την πολιτική μας για διαχείριση των αποβλήτων με σεβασμό στο περιβάλλον, για εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην καθημερινή μας ζωή και για συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε έναν τομέα, στον οποίο η χώρα μας αντιμετώπιζε προβλήματα επί πολλά χρόνια. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην Πράσινη Μετάβαση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε πως «τα τελευταία τρία χρόνια, έχοντας μια ουσιαστική συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, έχουμε καταφέρει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ετών σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μας. Καταφέραμε και εχουν δημοπρατηθεί 23 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, οι οποίες θα συμβάλλουν στη μετάβαση από την ταφή των αποβλήτων, στην περιβαλλοντικά ορθή διαχείρισή τους, σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που προβλέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Οι μονάδες θα συμβάλλουν στη μείωση της ταφής αποβλήτων και στη μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών από το τέλος ταφής ανά τόνο αποβλήτων.
Συνεχίζουμε με νέες δημοπρατήσεις υποδομών διαχείρισης αποβλήτων τις επόμενες μέρες. Η Ελλάδα γυρνά σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων, η Ελλάδα διαχειρίζεται τα απόβλητά της με μέριμνα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».