Κόσμος
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 12:17

Εκλογές ΗΠΑ: Βαρόμετρο η ψήφος των γυναικών

Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσουν οι αμερικανίδες ψηφοφόροι, καθώς υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών.

Σημαντικό ρόλο στην εκλογή του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσουν οι αμερικανίδες ψηφοφόροι, καθώς υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών.

Στις εκλογές του 2004 ήταν κατά 8,8 εκατομμύρια περισσότερες από τους άντρες και στις επερχόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να φτάσουν τα εννιά εκατομμύρια, αφού τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφή ρεκόρ γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους των ΗΠΑ.

Στην πλειοψηφία τους, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, τάσσονται υπέρ του υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπαράκ Ομπάμα.

«Όλες οι δημοσκοπήσεις, μετά την πρώτη τηλεοπτική αντιπαράθεση των δύο υποψηφίων, δίνουν προβάδισμα στον Ομπάμα και σχεδόν όλες δείχνουν ότι τον υποστηρίζουν περισσότερο οι γυναίκες απ' ότι οι άντρες», αναφέρει μελέτη του Κέντρου για τις Αμερικανίδες και την Πολιτική (CAWP) του πανεπιστημίου Ρούτγκερς στο Νιού Τζέρσι.

Σύμφωνα με τη μελέτη το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. Από το 1992 οι γυναίκες ψηφίζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με την Ντέμπι Γουόλς, διευθύντρια του CAWP, οι γυναίκες κλίνουν περισσότερο προς μια μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους, την οποία προτείνει το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες οικονομικά από τους άντρες και φυσικά αντιμετωπίζουν συχνότερα τα προβλήματα της καθημερινής ζωής», υποστηρίζει η Γουόλς και εξηγεί ότι «για τους λόγους αυτούς έχουν μεγαλύτερη ανάγκη την κοινωνική ασφάλεια και ελπίζουν σε προγράμματα που επικεντρώνονται σε αυτόν τον τομέα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο