Της Σοφίας Ζαχαράκη,
υφυπουργού Τουρισμού
Της Σοφίας Ζαχαράκη,
υφυπουργού Τουρισμού
ΑΠΟΤΕΛΕΙ πλέον κοινή παραδοχή: η πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι φέτος πραγματικά εντυπωσιακή. Τα στοιχεία αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες. Τα έσοδα κατά τον φετινό Ιούνιο ξεπέρασαν τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή του έτους-ρεκόρ, πριν από την πανδημική κρίση. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεπεράσαμε τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 στις βασικές μας αγορές (Γαλλία κατά 9,5%, Γερμανία κατά 19,5%, Βρετανία κατά 6,3%). Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι αφίξεις κινήθηκαν σε υψηλότατα επίπεδα -τον Αύγουστο μάλιστα είχαμε 1 εκατ. αφίξεις την εβδομάδα. Οι ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο είναι ιδιαίτερα θετικές, προδιαγράφοντας σημαντική πρόοδο στον στόχο της διεύρυνσης της τουριστικής περιόδου. Και δεδομένης της αύξησης της δαπάνης ανά επισκέπτη σε επίπεδα υψηλότερα του πληθωρισμού, η Ελλάδα βελτιώνει σημαντικά την απόδοση του τουρισμού ως προς τα έσοδα.
ΤΟ ΠΛΕΟΝ εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλα αυτά επιτυγχάνονται κόντρα σε ένα βαρύ διεθνές σκηνικό. Τη διετή πανδημική δοκιμασία διαδέχθηκε η πληθωριστική και η ενεργειακή, κρίσεις παράλληλες και αλληλοτροφοδοτούμενες. Όμως το φως του ελληνικού τουρισμού αποδείχθηκε ισχυρότερο από τα σύννεφα των προκλήσεων. Και έτσι, η ελληνική κοινωνία έχει, χάρη στα έσοδα από τον τουρισμό, ένα σημαντικό όπλο για την άμβλυνση των πιέσεων των διεθνών κρίσεων, μέσω των στοχευμένων πολιτικών στήριξης της κυβέρνησης. Ένα μέρισμα μάλιστα από τη φετινή επιτυχία του τουρισμού επιστρέφεται στην ελληνική κοινωνία μέσω των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, του Β. Εύβοια - Σάμος Pass και του «Τουρισμός για Όλους», το οποίο στον φετινό του κύκλο δίνει επιδότηση διαμονής για πρώτη φορά σε κάθε ξενοδοχείο και κατάλυμα της χώρας, απλά και ψηφιακά, με άμεση εξαργύρωση για τους δικαιούχους και άμεση πληρωμή για τους ξενοδόχους.
ΟΜΩΣ, χτίζοντας πάνω σε αυτή την επιτυχία, οφείλουμε ήδη να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες. Πρόκληση πρώτη: βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που θα προσφέρει οικονομική ευημερία στις τοπικές κοινότητες χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα τους. Πρόκληση δεύτερη: ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν, με περισσότερες επιλογές για τον επισκέπτη, σε όλο το έτος. Πρόκληση τρίτη: ισορροπία, με λελογισμένη ανάπτυξη σε όλους τους προορισμούς της χώρας, με σεβασμό στη «φέρουσα ικανότητά» τους.
ΣΕ ΑΥΤΟ τον τριπλό στόχο, κομβική είναι η σημασία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε μορφές όπως ο γαστρονομικός - αγροτουρισμός, ο καταδυτικός, ο ορεινός, και ο τουρισμός ευεξίας, σχεδιάζοντας έργα βιώσιμων υποδομών άνω των 100 εκατ. ευρώ στο σύνολο των 320 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν αναβάθμιση μαρινών, ψηφιοποίηση, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και τουριστική εκπαίδευση. Εκπονούμε ειδικές δράσεις για σειρά ειδικότερων μορφών, όπως ο οινοτουρισμός, με θεματικά συνέδρια ήδη σε Σαντορίνη, Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο, και με τον μεγαλύτερο αριθμό οινοποιείων με σήμα επισκέψιμου. Παράλληλα εισάγουμε νέα σήματα (επισκέψιμου ζυθοποιείου, ελαιοτριβείου και τυροκομείου), ενώ δήμοι μας, όπως το Σουφλί και η Δυτική Σάμος, διακρίνονται με επιλογή τους σε θεσμούς αγροτουρισμού και υπαίθριου τουρισμού, όπως τα Best Tourism Villages του ΠΟΤ, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες υποψηφιότητες φέτος (Φισκάρδο, Αρναία, Πέρδικα).
ΚΑΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ για το μέλλον του τουρισμού, βασικός πυλώνας είναι η τουριστική εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό προχωράμε με το σχέδιό μας για ίδρυση Τουριστικής Ακαδημίας, με τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις μονάδες μας, με την αναμόρφωση των κανονισμών των ΙΕΚ μας, με την αύξηση κατά 10 των επαγγελματικών κατηγοριών πρακτικής άσκησης μετά από 11 χρόνια και για πρώτη φορά με επίδομα στέγασης, και με το νέο πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων στον τουρισμό ύψους 46 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΤΟ 2022 είναι η χρονιά οριστικής υπέρβασης της πανδημικής κρίσης για τον τουρισμό. Είναι όμως και η χρονιά όπου αντιμετωπίσαμε και τις επιπρόσθετες κρίσεις, ξεπερνώντας τες με επιτυχία. Σε ένα ρευστό παγκόσμιο σκηνικό, η ελληνική οικονομία συνολικά αντέχει, χάρη στις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, με τις προβλέψεις για ανάπτυξη να βελτιώνονται, την ώρα που για τις άλλες χώρες της Ένωσης επιδεινώνονται. Η υπέρβαση του 7% στην αύξηση του ΑΕΠ επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα υπογραμμίζει τις αντοχές της οικονομίας μας κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. Με επίγνωση της αποδεδειγμένης πια δύναμης του ελληνικού τουρισμού, βάζουμε τις υγιείς βάσεις για την περαιτέρω πορεία του. Το στοίχημα είναι να συνδυάσουμε την αναγκαία τουριστική ανάπτυξη με τη διαφύλαξη της μοναδικής ταυτότητας και του αυθεντικού χαρακτήρα του ελληνικού τουρισμού. Είναι ένα στοίχημα δύσκολο και διαρκές. Αλλά είναι και ένα στοίχημα το οποίο μπορούμε να κερδίσουμε, και θα κερδίσουμε.