Πολιτική
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008 16:02

Λαγοκέφαλος και στον Αγιόκαμπο Ν. Λάρισας

Την εμφάνισή του στην περιοχή Αγιοκάμπου Ν. Λάρισας έκανε το επικίνδυνο τοξικό ψάρι, λαγοκέφαλος, με τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας να εκδίδει σχετική προειδοποίηση.

Την εμφάνισή του στην περιοχή Αγιοκάμπου Ν. Λάρισας έκανε το επικίνδυνο τοξικό ψάρι, λαγοκέφαλος, με τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας Λάρισας να εκδίδει σχετική προειδοποίηση.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αλιείας της Νομαρχίας, το ψάρι αλιεύθηκε από ερασιτέχνη ψαρά και παραδόθηκε στο Λιμεναρχείο.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σε περίπτωση αλίευσης του είδους ή και άλλων ασυνήθιστων ψαριών πρέπει να ενημερώνονται οι Νομαρχιακές Υπηρεσίες Αλιείας ή οι Λιμενικές Αρχές.

Όπως διευκρινίζεται, πρόκειται για δηλητηριώδες ψάρι καθώς περιέχει στα σπλάχνα και στο δέρμα του μία τοξίνη, την τετραδοτοξίνη (tetrodoxin TTX), η οποία μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυική παράλυση, αναπνευστικές διαταραχές και ανεπάρκεια αναπνευστικού συστήματος.

Ο λαγοκέφαλος είναι σχετικά νέο άγνωστο είδος που εισήλθε πρόσφατα (2003) στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα και έχει ήδη εγκλιματιστεί και αναπαράγεται στις θάλασσές μας.

Τα χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:

· Το σχήμα του είναι ροπαλοειδές, με μεγάλο κεφάλι,λεπτή και διχαλωτή ουρά.

· Τα μάτια του είναι μεγάλα, ανοιχτόχρωμα, με ,μαύρη κόρη και μπροστά τους υπάρχει μία κηλίδα χρώματος ασημί. Διαθέτει 4 χαρακτηριστικά δόντια (σαν ράμφος), δύο στην πάνω σιαγόνα και δύο στην κάτω που θυμίζουν λαγό.

· Το πάνω μέρος του σώματος έχει χρώμα πράσινο-λαδί-καφέ με πολλές καφέ σκούρες ή μαύρες κηλίδες και δεν έχει λέπια. Στα πλευρά έχει μία ασημένια ταινία και η κοιλιά του είναι ασπριδερή και λεία χωρίς αγκάθια και εξογκώματα, η οποία μπορεί να φουσκώνει σαν μπαλόνι.

· Το μήκος μπορεί να φτάσει από 2 έως 60 εκατοστά και σπανίως μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο και τα 7 κιλά βάρος, αλλά όπως διαπιστώθηκε στις θάλασσές μας αλιεύεται σε μικρά μεγέθη κάτω των 10 εκατοστών.

· Είναι είδος που ζει σε ρηχά νερά συνήθως από 15 έως 50 μέτρα και σπανιότερα έως 100 μέτρα βάθους σε βραχώδεις βυθούς, κάθετα παράκτια βράχια και υφάλους.