Απόψεις
Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2022 07:48

Διαθλαστικός φακός

Φακός ή κάτοπτρο: Το εργαλείο εκείνο όπου διαπιστώνουμε αν μια δέσμη φωτός συγκλίνει ή αποκλίνει από τον στόχο. Χρησιμοποιείται μάλιστα ευρέως από τους οφθαλμίατρους όταν θέλουν να διαπιστώσουν αν βλέπουμε καλά ή όχι κοντά (αστιγματισμός) ή μακριά (μυωπία). Όταν όμως ένας τέτοιος φακός είναι απαραίτητος από έναν υπουργό Εργασίας, για να δει τα αυτονόητα στο «μαγαζί» του, τότε μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Φακός ή κάτοπτρο: Το εργαλείο εκείνο όπου διαπιστώνουμε αν μια δέσμη φωτός συγκλίνει ή αποκλίνει από τον στόχο. Χρησιμοποιείται μάλιστα ευρέως από τους οφθαλμίατρους όταν θέλουν να διαπιστώσουν αν βλέπουμε καλά ή όχι κοντά (αστιγματισμός) ή μακριά (μυωπία). Όταν όμως ένας τέτοιος φακός είναι απαραίτητος από έναν υπουργό Εργασίας, για να δει τα αυτονόητα στο «μαγαζί» του, τότε μάλλον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Όπου «μαγαζί» για τον Κωστή Χατζηδάκη, είναι ασφαλώς η αγορά εργασίας, για να το ξεκαθαρίζουμε. Εκεί κρίνεται η «οπτική ισχύς» του αρμόδιου υπουργού, αν δηλαδή τα καταφέρνει καλά ή ακριβέστερα αν βλέπει «πέρα από τη μύτη του», όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός. Ο κ. Χατζηδάκης, λοιπόν, πανηγυρίζει (δικαίως) για τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι η ανεργία στην Ελλάδα «τρέχει» με 11,4%. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή των μνημονίων, άρα δικαιούται ο υπουργός Εργασίας, να καμαρώνει γι’ αυτό. Είναι όμως έτσι η πραγματικότητα;

Αρχικά, η ανεργία στην Ελλάδα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι καταγράφεται από δύο πηγές. Η μία είναι η ΕΛΣΤΑΤ, η άλλη όμως είναι ο ΟΑΕΔ (λίαν προσφάτως ΔΥΠΑ…). Εκεί, υπάρχει μητρώο, κάτι που σημαίνει ότι οι άνεργοι αποτελούν απολύτως πραγματικό και μετρήσιμο μέγεθος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού, για τον μήνα Ιούλιο, καταγράφηκαν 942.393 άνεργοι. Όπως εύστοχα διαπιστώνει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), αυτός ο αριθμός των ανέργων ισοδυναμεί με ποσοστό… 18%, άρα αισθητά μεγαλύτερο από εκείνο της ΕΛΣΤΑΤ. Βέβαια κάτι τέτοιο δεν έτυχε της «οπτικής ματιάς» του υπουργού Εργασίας, αλλά είπαμε, όλα είναι θέμα «κάτοπτρου».

Ακόμα χειρότερα όμως, είναι τα στοιχεία που μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στην δημοσιότητα από την Alco. Η εταιρία, για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, διεξήγαγε έρευνα στην αγορά εργασίας (το μαγαζί του κ. Χατζηδάκη) και διαπίστωσε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα:

  • Το 71% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αναγκάστηκε να περικόψει από τα βασικά είδη διατροφής, λόγω ακρίβειας.
  • Το 80% των ερωτηθέντων είδε αυξήσεις «με το κιάλι» εντός του 2022.

Είναι προφανές ότι μόνο από αυτά τα δύο στοιχεία, φαίνεται ότι το «μαγαζί» του κ. Χατζηδάκη δεν λειτουργεί και τόσο καλά. Ακόμα και αν δεχτούμε την μείωση της ανεργίας που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ (αλλά δεν συμμερίζεται ο ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ), τότε είναι ολοφάνερο ότι μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην χώρα, αμείβονται με τόσο χαμηλούς μισθούς, που δεν αντέχουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια που τους βρήκε. Έτσι,  αναγκάζονται  να κόψουν βασικά είδη διατροφής, δηλαδή το  γάλα, το κρέας, το ψάρι,  το ψωμί. Κάτι τέτοιο όμως, μάλλον δεν αποτελεί αιτία πανηγυρισμού, μάλλον αιτία περισυλλογής και έντονου προβληματισμού.

Αντί λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης, χρησιμοποιώντας διαθλαστικούς φακούς της αρεσκείας του, να προσπαθεί να μας πείσει ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται, καλό είναι να διαπιστώσει το πρόβλημα και να εργαστεί για την επίλυσή του. Δεν είναι τυχαίο, πως από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι το 47% των εργαζομένων, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, δηλώνουν ότι «δεν βγάζουν» χειμώνα, με τέτοιους μισθούς! Και ο χειμώνας είναι πια, πολύ κοντά μας…

Η επίκληση της αύξησης του κατώτατου μισθού, ασφαλώς και δεν αρκεί. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα για να αντιμετωπίζεται με… ασπιρίνες. Χρειάζεται άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε τα δύο μέρη (εργαζόμενοι και εργοδότες), από κοινού να συμφωνήσουν σε αξιοπρεπείς μισθούς, που θα μπορούν να βγάλουν από το αδιέξοδο, τα νοικοκυριά χωρίς όμως να θέτουν σε κίνδυνο τις επιχειρήσεις. Άρα, ο κ. Χατζηδάκης και η Κυβέρνηση γενικότερα, πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι αυτό το «μαγαζί» πρέπει να το διατηρήσει, μόνο για τον πολύ χρήσιμο εποπτικό ρόλο. Να ελέγχει δηλαδή αν τηρούνται οι κανόνες, που θα τους βάζουν άλλοι. Η δική τους παρεμβατικότητα, μάλλον απέφερε τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Ας αφήσει λοιπόν την αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα, όπως αρμόζει σε έναν υπουργό που ευαγγελίζεται ότι πρεσβεύει τις φιλελεύθερες αντιλήψεις. Κοινώς, ας αλλάξει γυαλιά…