Κόσμος
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 07:31

Ακτή Ελεφαντοστούν: Ποινές κάθειρξης έως 20 έτη για ρίψη τοξικών αποβλήτων

Σε ποινές κάθειρξης 20 και πέντε ετών σε δύο κατηγορούμενους αντιστοίχως επέβαλε δικαστήριο της Ακτής Ελεφαντοστούν για τη ρίψη τοξικών αποβλήτων από φορτηγό πλοίο σε περιοχές της πρωτεύουσας, Αμπιτζάν το 2006, που είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τη δηλητηρίαση χιλιάδων πολιτών.

Σε ποινές κάθειρξης 20 και πέντε ετών σε δύο κατηγορουμένους αντιστοίχως επέβαλε δικαστήριο της Ακτής Ελεφαντοστούν για τη ρίψη τοξικών αποβλήτων από φορτηγό πλοίο σε περιοχές της πρωτεύουσας, Αμπιτζάν το 2006, που είχε στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 17 ανθρώπων και τη δηλητηρίαση χιλιάδων πολιτών. Επτά άλλοι κατηγορούμενοι απηλλάγησαν των κατηγοριών.

Περίπου 528 κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων που μετέφερε το φορτηγό πλοίο υπό σημαία Παναμά «Probo Koala» απορρίφθηκαν σε δημόσιες εκτάσεις στην Αμπιτζάν τον Αύγουστο του 2006, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, ναυτία και άλλα προβλήματα υγείας σε χιλιάδες κατοίκους της πόλης.

Το δικαστήριο, μετά από τρίωρη διαβούλευση, καταδίκασε το Νιγηριανό υπήκοο Σάλομον Ουγκμπορούγκμπο, επικεφαλής της εταιρείας Tommy, που είχε προβεί στη ρίψη των αποβλήτων, σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Ο γενικός εισαγγελέας Νταμού Κουγιατέ είχε ζητήσει την καταδίκη του σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Εσουάν Κουάο, που εργαζόταν ως ναυτιλιακός πράκτορας στο λιμάνι της Αμπιτζάν και είχε προτείνει την εταιρεία Tommy στην εταιρεία που ενοικίασε το «Probo Koala», καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών για συνέργεια στην δηλητηρίαση πολιτών.

Ο Κουγιατέ δήλωσε ότι οι ενεχόμενοι στην υπόθεση είχαν ως κίνητρο «ένα άγριο κυνηγητό του κέρδους» και συνήψαν μια «θανατηφόρα συμφωνία».

Δεν δικάστηκαν στελέχη της εταιρείας Trafigura, που είχε υπενοικιάσει το πλοίο, μετά την συμφωνία της ολλανδικής πολυεθνικής με την κυβέρνηση της Ακτής Ελεφαντοστούν για την καταβολή αποζημίωσης 152 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα την απαλλαγή της από τις ποινικές ευθύνες για την υπόθεση.