Πολιτική
Παρασκευή, 09 Σεπτεμβρίου 2022 22:20

Reuters: Η Ελλάδα ζητεί ειδική μεταχείριση αμυντικών δαπανών στις συζητήσεις για το χρέος

 Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική μεταχείριση στους κανόνες του χρέους της ΕΕ για τις δαπάνες άμυνας  

 Ελλάδα, Ρουμανία, Πολωνία και Λιθουανία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ειδική μεταχείριση στους κανόνες του χρέους της ΕΕ για τις δαπάνες άμυνας  

Οι 4 χώρες, συγκεκριμένα ζητούν από την Κομισιόν να συμβάλει στην κάλυψη  στρατιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με έγγραφο που εχει στην κατοχή του το Reuters.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ  το Σάββατο θα θέσουν  επι τάπητος το ζήτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών κανόνων, αναζητώντας την χρυσή τομή μεταξύ της μεταπανδημικής πραγματικότητας, του υψηλού δημόσιου χρέους και των μεγάλων επενδύσεων που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Σε έγγραφο που ετοιμάστηκε για τη συνάντηση, οι τέσσερις χώρες υποστηρίζουν ότι οι κανόνες της ΕΕ, που αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τον κρατικό δανεισμό για τη διαφύλαξη της αξίας του ευρώ, θα πρέπε να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΕΕ.

«Η μέριμνα για το κοινό καλό, που είναι η ελευθερία και η ασφάλεια, απαιτεί άμεση αλλαγή στη μεταχείριση των αμυντικών δαπανών των επιμέρους κρατών μελών», αναφέρει το έγγραφο.

 Η Γερμανία  αντιτίθεται στο να τύχουν ειδικής μεταχείρισης μεμονωμένοι τομείς  αλλά η Επιτροπή έχει δείξει κάποια κατανόηση για μια τέτοια προσέγγιση.

"Είναι καιρός να συμπεριλάβουμε τις αμυντικές δαπάνες στους οικονομικούς σχεδιασμούς", δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για αλλαγές στους κανόνες του χρέους της ΕΕ θα πρέπει να είναι "χωρίς ταμπού".

«Από τη δημιουργία της ευρωζώνης, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν συσσωρεύσει έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ σε αμυντικές δαπάνες σε σύγκριση με τον στόχο του 2% του ΑΕΠ (των δαπανών που απαιτούνται από την ένταξη στο ΝΑΤΟ)», είπε ο Μπρετόν, σε μια συγκαλυμμένη αναφορά στη Γερμανία. που εδώ και καιρό υπολείπεται της απαίτησης του ΝΑΤΟ.

naftemporiki.gr