Σοβαρές ανακατατάξεις ενδέχεται να προκαλέσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η απόφαση του Πακιστάν να επανεξετάσει τη στρατηγική του ως προς τις ένοπλες οργανώσεις, επιλέγοντας ως προτεραιότητα το διάλογο με τα μέλη τους.
Σοβαρές ανακατατάξεις ενδέχεται να προκαλέσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η απόφαση του Πακιστάν να επανεξετάσει τη στρατηγική του ως προς τις ένοπλες οργανώσεις, επιλέγοντας ως προτεραιότητα το διάλογο με τα μέλη τους.
Η αλλαγή στρατηγικής επικυρώθηκε με ψήφισμα μετά τη χθεσινή κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας και αποτέλεσε το επιστέγασμα διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών επί 15 ημέρες για τα θέματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια των οποίων, κάποιοι βουλευτές της αντιπολίτευσης πρότειναν να σταματήσει η βοήθεια του Πακιστάν στην αμερικανική εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.
«Χρειάζεται μία επείγουσα αναθεώρηση της στρατηγικής εθνικής ασφαλείας και επανεξέταση της μεθόδου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα», αναφέρει το ψήφισμα το οποίο όμως δεν αναμένεται να επηρεάσει τις επιχειρήσεις στη νοτιοδυτική πλευρά της χώρας. Σύμφωνα με το στρατό, περίπου 1.000 αντάρτες έχουν σκοτωθεί.
Κατά τη συζήτηση στη βουλή, οι κοινοβουλευτικοί τόνισαν τη σημασία των διαπραγματεύσεων. Όπως είπαν, «ο διάλογος πρέπει να είναι η ύψιστη προτεραιότητα, το κυρίαρχο εργαλείο για τη διαχείριση και την επίλυση της σύγκρουσης» και πρέπει να ενθαρρυνθεί με όλα τα στοιχεία που είναι πρόθυμα να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα της χώρας και το κράτος δικαίου». Στο ψήφισμα τονίζεται ότι το Πακιστάν δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως βάση για επιθέσεις σε άλλες χώρες. Αν βρεθούν ξένοι αντάρτες που πολεμούν στο έδαφός του, «πρέπει να απελαθούν».
Θετικός απέναντι στο ψήφισμα εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, ο οποίος μιλώντας στη βουλή εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα λέγοντας ότι «δίνει μία νέα εντολή στην κυβέρνηση να αναδιοργανώσει τον πόλεμό της κατά του εξτρεμισμού».
Το Πακιστάν είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην εκστρατεία τους για την καταπολέμηση των ένοπλων οργανώσεων, ενώ παράλληλα μαστίζεται από έξαρση της βίας την οποία αυτές προκαλούν. Το Πακιστάν αντιμετωπίζει οικονομική κρίση που προκαλεί φόβους για τη σταθερότητα της χώρας.
Η κυβέρνηση, της οποίας ηγείται το κόμμα της δολοφονηθείσης πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο έχει εκφράσει την υποστήριξη της στην αμερικανική εκστρατεία και έχει υιοθετήσει μία στρατηγική τριών αξόνων για την αντιμετώπιση των ένοπλων οργανώσεων.
Οι άξονες περιλαμβάνουν διάλογο με τους αντάρτες που θα καταθέσουν τα όπλα, ανάπτυξη για τις βορειοδυτικές επαρχίες της χώρας στα σύνορα με το Αφγανιστάν όπου επιχειρούν οι ένοπλες οργανώσεις, και χρήση βίας μόνο ως ύστατο μέσο.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν το Πακιστάν να εντοπίσει καταφύγια ανταρτών στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου διεισδύουν αντάρτες Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν, υπήρξαν ιδιαίτερα επικριτικές στις προηγούμενες απόπειρες για διάλογο και συμφωνία ειρήνης με τις ένοπλες οργανώσεις, λέγοντας ότι απλώς δίνουν σε αυτές την ευκαιρία να αναδιοργανωθούν και να ενισχυθούν.