Πολιτική
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 14:51

Δριμεία επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση για την οικονομία

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, καταθέτοντας και επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής, καταθέτοντας και επτά προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίξε πως η οικονομία της χώρας έχει μπει εδω και καιρό στον ολισθηρό δρόμο της επιβράδυνσης λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία, όπως ανέφερε, προέβη σε επιλογές ακραίου νεοσυντηρητισμού. «Επιλογές που ευνόησαν την ασυδοσία στην αγορά, την ανισότητα στην κατανομή του πλούτου στη χώρα, στηρίχθηκαν στην ευνοιοκρατία, σε έναν πελατειακό καπιταλισμό με αυταρχισμό και αδιαφάνεια στις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις».

Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε «πως τη στιγμή που μας βρήκε η κρίση βρεθήκαμε λόγω των επιλογών σας σε δυσμενέστατη θέση, ανοχύρωτη κοινωνία, ευάλωτη τόσο οικονομικά όσο πολιτικά».

Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε το κυβερνών κόμμα τόσο για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών όσο και για το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες, το οποίο, όπως ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ δεν θα ψηφίσει.

Υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση νομίζει πως μπορεί να μεθοδεύσει νέες διευθέτησεις συμφερόντων, τόνισε πως τα μέτρα για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης εξασφαλίζουν χρήματα στο τραπζικό σύστημα από τους πόρους του ελληνικού λαού, αλλά δεν εξασφαλίζουν καμία διαφάνεια, κανένα εχέγγυο στήριξης της πραγματικής οικονομίας, ότι δεν θα πληρώσει το λογαριασμό ο μέσος Ελληνας φορολογουμενος.

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες αποσπασματικό και προσχηματικό, καθώς, όπως σημείωσε, η ΝΔ οδήγησε τα νοικοκυριά στην υπερχρέωση και τώρα φέρνει με καθυστέρηση το νομοσχεδιο αυτό για λόγους επικοινωνιακούς και όχι ουσίας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να γίνει άλλοθι η διεθνής κρίση για μια νέα φορολογική αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιουχων και για την παράδοση στην ασυδοσία της αγοράς και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας.

Καταλήγοντας, πρότεινε:

1. Να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η λογοδοσία στην αξιοποίηση του πακέτου των 28 δισ. ευρώ.

2. Η όποια στηριξη κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών να γίνει με ξεκάθαρους κανόνες, με ενεργό εποπτεία της πολιτείας.

3. Να ενισχυθεί το αναποτελεσματικό -όπως το χαρακτήρισε- σημερινό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

4. Να συνδεθεί η παροχή χρήματος ρευστότητας με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τους δανειολήπτες

6. Να αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού, να επανέλθει το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να χορηγηθεί έκτακτο επιδόμα αλληλεγγύης, επίδομα θέρμανσης και να αυξηθεί ο συντελεστής επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

7. Να προωθηθούν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις.