Πολιτική
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2008 15:01

Κανονικά αύριο η συζήτηση για την Προανακριτική

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί αύριο η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση Βατοπεδίου. Το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή αναμένει η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Δεν αναβάλλεται τελικά η προγραμματισθείσα για αύριο συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Ολιγοήμερη αναβολή της συζήτησης είχαν ζητήσει τα κόμματα της Αριστεράς, προκειμένου όπως είπαν, να μελετήσουν επαρκώς τον φάκελο, ενώ και το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να συναινέσει σε μία αναβολή, αλλά υπό τον όρο να το ζητήσει και η κυβέρνηση και να είναι αυστηρώς προσδιορισμένη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/23/1580865.htm . Τελικά όμως, η διάσκεψη των προέδρων αποφάσισε να μην αναβληθεί η συζήτηση, η οποία θα αρχίσει αύριο στις 10:00.

Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αυριανή συζήτηση θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα με τις τρεις μυστικές ψηφοφορίες, στις οποίες δεν θα συμμετέχουν οι εγκαλούμενοι, δηλαδή οι κ.κ. Ρουσόπουλος, Δούκας και Μπασιάκος.

Αναφερόμενος εξάλλου στην εξεταστική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας αποφάσισε χθες ομοφώνως η Βουλή για την ίδια υπόθεση, ο κ. Σιούφας είπε ότι θα περιλαμβάνει δώδεκα μέλη-βουλευτές από τη ΝΔ, οκτώ από το ΠΑΣΟΚ, έναν από το ΚΚΕ, έναν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα από τον ΛΑ.Ο.Σ. (σύνολο 23).

Εν αναμονή της ψηφοφορίας η εισαγγελέας Σπυροπούλου

Το αποτέλεσμα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή, προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της, αναμένει και η εισαγγελέας Εφετών, Ευσταθία Σπυροπούλου, μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε περίπτωση που η Βουλή δεν εγκρίνει τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, η εισαγγελέας θα στείλει κλήσεις για να καταθέσουν με την ιδιότητα των υπόπτων όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου.

Αν πάλι, κατά την αυριανή διαδικασία, εγκριθεί η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η κ. Σπυροπούλου θα αναμένει να τής διαβιβαστεί το αιτιολογικό της σύστασης, ώστε να γνωρίζει αν θα συνεχίσει το έργο της ή αν η Επιτροπή της Βουλής θα διερευνήσει ευθύνες και μη πολιτικών προσώπων.

Στην περίπτωση τέλος, που συσταθεί η Προανακριτική και δώσει εντολή στην τακτική δικαιοσύνη να συνεχίσει την έρευνα σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, οι κλήσεις που θα σταλούν στους αρμόδιους υπαλλήλους θα αφορούν το αδίκημα της απιστίας.