Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων, «σε μερικές βιομηχανίες και περιοχές της χώρας», αλλά τόνισε πως «είναι αδύνατον να απομονωθεί» η χώρα.
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε για πρώτη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσία εξαιτίας των κυρώσεων, «σε μερικές βιομηχανίες και περιοχές της χώρας», αλλά τόνισε πως «είναι αδύνατον να απομονωθεί» η χώρα.
Όπως αναφέρει Reuters, μιλώντας από το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, είπε ότι οι εταιρείες που εξαρτώνται από προμήθειες από την Ευρώπη ήταν μεταξύ αυτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Τόνισε ωστόσο ότι η ρωσική οικονομία τα βγάζει πέρα με «την οικονομική και την τεχνολογική επίθεση της Δύσης».
Χαρακτήρισε επίσης τις κυρώσεις ως κυρίαρχη απειλή στην παγκόσμια οικονομία: «Μιλάω για τον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης, για την αναίσχυντη, επιθετική απόπειρα της να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες για να τους στερήσει την κυριαρχία τους και να τις υποτάξει στη θέληση της».
Αλλά επεσήμανε θα ήταν «αδύνατο» να απομονωθεί η χώρα λόγω των κυρώσεων και ότι η Μόσχα θα ξεπεράσει τις προσπάθειες της Δύσης να τη βγάλει από την παγκόσμια σκηνή, με περισσότερες ευκαιρίες στην είσοδο στις αγορές στη Μέση Ανατολή και το Ιράν.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν άκρως αρνητικό αντίκτυπο στις εταιρείες που αποχώρησαν από τη Ρωσία αλλά και στις δυτικές οικονομίες: «Την άνοιξη πολλές ξένες εταιρείες έσπευσαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, πιστεύοντας ότι η χώρας μας θα υπέφερε περισσότερο έτσι. Αλλά τώρα βλέπουμε πως η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ένας από τους βασικούς λόγους γι' αυτό, βέβαια είναι η διακοπή των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία. Η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μειώνεται επειδή οι αρχές της ΕΕ στερούν τους εαυτούς τους από διαθέσιμες πρώτες ύλες, πηγές ενέργειας και αγορές».
Αναφορικά με τον πόλεμο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί ότι η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα και ότι αυτές σχεδιάστηκαν για να «ενισχύσουν την κυριαρχία της Ρωσίας και να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Ντονμπάς». Μάλιστα επανέλαβε τη θεωρία του ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι ένα «παράνομο καθεστώς» λέγοντας ότι αυτό εγκαθιδρύθηκε έπειτα από το «πραξικόπημα» το 2014.
Αναφερόμενος εν τω μεταξύ στην πρόσφατη αλλαγή στην εξουσία στη Βρετανία--μια ημέρα μετά την αντικατάσταση στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον από την Λιζ Τρας-- ο Πούτιν είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο η χώρα επιλέγει τους ηγέτες της «απέχει μακράν από το να είναι δημοκρατικός».
Μεταξύ των καλεσμένων στο φόρουμ είναι το Νο.3 του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Λι Ζανσού.
Ο Ρώσος πρόεδρος θα παραστεί στη Σύνοδο της G20 δήλωσε η πρέσβειρα της χώρας στην Ινδονησία, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η παρουσία του τον Νοέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την κατάσταση του κορωνοϊού και τα θέματα ασφάλειας της χώρας, δήλωσε η πρέσβειρα Lyudmila Vorobieva σε σημερινή ενημέρωση στην Τζακάρτα.
naftemporiki.gr