Αντιπαράθεση σημειώθηκε στο Κοινοβούλιο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΝΔ να μη μετάσχει στη συζήτηση της Παρασκευής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Αντιπαράθεση σημειώθηκε στο Κοινοβούλιο λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ΝΔ να μη μετάσχει στη συζήτηση της Παρασκευής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων για ομολογία ενοχής της κυβέρνησης, και υποστηρίζοντας πως «ετράπη σε φυγή, θίγοντας τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, παρασύροντας αμέτοχους βουλευτές της ΝΔ, θίγοντας ακόμα και την αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων της ΝΔ, που συμμερίζονται τις αρχές της Δημοκρατίας και την ανάγκη του κράτους δικαίου» http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/23/1581135.htm .
Απαντώντας ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι «εφόσον από την έρευνα της Εξεταστικής επιτροπής, προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία που να δικαιολογούν σε δεύτερο στάδιο τη σύσταση Προανακριτικής, αυτό θα γίνει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης» απορρίποντας τα περί συγκάλυψης. «Όλα θα έρθουν στο φως. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής του τόπου. «Η κυβέρνηση είναι εδώ, παρούσα, αλλά δεν θα συμβάλει στον ευτελισμό των θεσμών» συμπλήρωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόσκληση του κ. Παπανδρέου στους βουλευτής της ΝΔ να ψηφίσουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική, ανέφερε πως «η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, μπορεί να έχει μερικές φορές τα δικά της προβλήματα, αλλά είναι συμπαγής».
«Εάν ερχόμασταν στην αίθουσα, θα καταψηφίζαμε και η πρόταση θα απορρίπτετο. Δεν ξέρετε τι λέει ο Κανονισμός της Βουλής και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Ότι για την ίδια υπόθεση δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει νέα πρόταση; Τι είδους εκβιασμός ήταν αυτός; Να ψηφίσουμε μια αβάσιμη πρόταση για να μην υπάρξει αυτή η έμμεση παραγραφή; Αυτό ζητάτε από τη ΝΔ; Έ όχι. Τηρούμε στάση ευθύνης. Λέμε να δούμε μαζί όλα τα στοιχεία στις 15 Δεκεμβρίου. Αλλά δεν συμπράττουμε σε καμία περίπτωση σε αυτό τον εκβιασμό» υπογράμμισε.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι «η ηττοπάθεια και ο πανικός είναι κακοί σύμβουλοι» και χαρακτήρισε «πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά», από συστάσεως του νέου ελληνικού κράτους, να αποχωρεί από κρίσιμη, κορυφαία διαδικασία, το κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
«Έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της Βουλής» συνέχισε και έθεσε θέμα πολιτικής αλλαγής στη χώρα: «Ξέρετε τι εικόνα δίνει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αποχωρεί φοβούμενη; Την εικόνα διάλυσης της κυβέρνησης, και ως εκ τούτου υπάρχει, πράγματι, επιτακτικό ζήτημα πολιτικής αλλαγής στη χώρα».
Ο παριστάμενος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης έκανε λόγο για έβαλε κατά της κυβέρνησης μιλώντας για «φυγή των ενόχων». Εκτίμησε ακόμη πως «το πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλό, που υπέστησαν, θα συνεπάγεται στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και οδυνηρό κόστος για την κυβέρνηση και την παράταξη της ΝΔ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ