Τα σενάρια για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση ή με μεμονωμένους βουλευτές από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ενίσχυσε χθες η -έμμεση πλην σαφής- αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.gr
Τα σενάρια για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση ή με μεμονωμένους βουλευτές από το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου ενίσχυσε χθες η -έμμεση πλην σαφής- αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
«Η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική απ’ ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς» τόνισε ο κ. Οικονόμου ερωτηθείς σχετικά με τις εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προκειμένου να μειωθεί το κατώφλι της αυτοδυναμίας. Είναι προφανές ότι η υπαινικτική διατύπωση του κ. Οικονόμου απέχει πόρρω από τη σαφή δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου όπου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;» είχε διερωτηθεί ρητορικά τότε ο πρωθυπουργός με αποτέλεσμα η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στο θέμα να εγείρει ερωτήματα.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η υπόθεση των υποκλοπών φαίνεται να κλείνει οριστικά την πόρτα της συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και με βάση τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν την αυτοδυναμία ως μη ρεαλιστικό ενδεχόμενο, μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου πιθανώς να στοχεύει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης ΝΔ – Ελληνικής Λύσης, εφόσον αυτή καταστεί εφικτή. Άλλωστε, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου θα υπερβει χωρίς δυσκολία το όριο του 3% στις επόμενες εκλογές κάτι που την καθιστά δυνάμει εκλογικό εταίρο για τη ΝΔ μετά τη ρήξη της με τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν (2011-2012) με κομματικό σχηματισμό στα δεξιά της και συγκεκριμένα με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό (ΛΑΟΣ) του Γιώργου Καρατζαφέρη στο πλαίσιο της τρικοματικής ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΛΑΟΣ του εντολοδόχου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Επίσης, στο συγκεκριμένο κόμμα συστεγάζονταν τότε τρεις υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) αλλά και ο ίδιος ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Οι σχετικές φήμες ενισχύθηκαν από την πρόσφατη επίσκεψη κορυφαίου υπουργού της ΝΔ στα γραφεία της Ελληνικής Λύσης Υπενθυμίζεται ακόμη ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εθεάθη να εισέρχεται στο γραφείο του κ. Βελόπουλου στη Βουλή αλλά ουδέποτε αποκαλύφθηκε η ατζέντα εκείνης της συνάντησης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν δεν επαληθευτούν τα σενάρια για επίσημη συνεργασία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μια ισχυρή αριθμητικά ΚΟ της Ελληνικής Λύσης μετά τις επόμενες εκλογές να αποτελέσει πηγή άντλησης συνεργαζόμενων βουλευτών για την ΝΔ. Σημειώνεται, επίσης, ότι σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφεραν σε προσωπικές συζητήσεις ότι μια κυβερνητική συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης είναι κάθε άλλο παρά απίθανη.